veehoo Tarkoitus on levittää ajatuksiani muiden luettavaksi ja tiedostettavaksi.

Koneellinen osakekauppa kiellettävä

Viimeisin uutuus pörssikaupassa ovat  huippunopeiden tietokoneiden ohjelmilla automaattisesti teetetyt sijoituspäätökset, jotka ovat täysin irronneet reaalistisesta hinnanmuodostuksesta. Koneellista pikakauppaa on ihmisen mahdoton ymmärtää.

Koneistettu pörssikauppa voi aiheuttaa pörssipäivän aikana kurssien heittelyä tai jopa äkillisen romahduksen. Koneellisen kaupan vaikutuksia osakekursseihin pidemmällä aikavälillä ei pystytä mittaamaan. Robottikauppaa Helsingin pörssin kaupankäynnistä on jo noin neljännes.
Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun rahoituksen professorin Vesa Puttosen mielestä tietokonekauppa on tervetullut ilmiö, koska se tehostaa osakemarkkinoiden toimintaa. Pörssit pyrkivät tietokonekaupan avulla lisäämään kykyään välittää kauppoja. Puttonen on väärässä. Hän keinottelijana on jopa jäävi opastamaan muita siinä, mikä on tervettä osakekauppaa ja mikä vain velkapyramidia kasvattavaa virtuaalisijoittamista.

Puttonen paljastaa ohjelmassa ostaneensa kesäkuussa 2011 Kreikan valtionlainoja ja kultaa. Jos toinen romahtaa, niin toinen lentää, hän perustelee. Kahden vuoden oblikaation tuotto oli silloin 26 prosenttia vuodessa. Ajattelin, että antaa pankkien, jotka ovat isoissa ongelmissa, järjestellä omansa. Minä otan 26 prosenttia ja Eurooppalaiset veronmaksajat sen maksavat, sanoo Puttonen.

Nyt kun Kreikan yksityisiä velkoja on järjestelty, Puttonen on menettänyt suurimman osan sijoituksestaan, ellei sitten ennättänyt myydä sijoitustaan voitolla ennen Kreikan yksitysten velkojen leikkausta.

Siinä Puttonen on oikeassa, kun hän määrittää, että Euroopassa on tällä hetkellä vain huonoja vaihtoehtoja. Kysymys on siitä kuka häviää eniten. Kaikki joutuvat maksamaan enemmän kuin mitä hyötyvät.

Nettipankki Nordnetin Suomen maajohtaja Niklas Odenwall on varovaisempi. Tietokoneet tekevät kauppaa sekunnin miljoonasosien nopeudella. Siinä ajassa ihminen ei ehdi silmäänsä räpäyttää, hän määrittää. Odenwallin mukaan tietokonekaupan vaikutuksista pitäisi Suomessa keskustella enemmän. Hän toivoo aiheesta riippumatonta selvitystä.
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id...

Mielestäni perusongelma on se, ettei johdannais- ja futuurikapalla ole sääteyä tai se on tarpeeseen nähden liian vähäistä, kuten esimerkiksi suunniteltu transanktio- eli varainsiirtovero. Se verottaisi maiden välistä valuuttakauppaa, mutta ei mitenkään rajoita sitä.

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että futuurit ja johdannaiskaupat voidaan sallia ensimmäisen kierroksen osalta. Silloin futuuri toimii vakuutuksena esimerkiksi sille, että maataloustuottaja saa kadon kohdatessa korvauksen työstään, jos ei täyttä, kuitenkin niin paljon, että pystyy jatkamaan toimintaansa.

Sen sijaan kaikki ensi kierroksen vakuutusturvan päälle oleva reaalitaloudesta vieraantunut pelikeinottelu, pitää muuttaa juridisesti pelitoiminnaksi laittaa vähintään 30 prosentin verolle liikevaihdoista laskettuna. Normaali talous ei tätä virtuaalitaloudeksi muuntunutta kaupankäyntiä tarvitse. Päinvastoin se on sille rasite. Automatisoitu ohjaamaton pörssikauppa on haitallisen kehityksen viimeisin aste.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hyvänen aika. Tarraudun nyt muutamaan pointtiin. En välttämättä aivan kaikkeen.

Tietokoneiden päätösten ja näiden koneiden algoritmien (laskentakaavojen) takana ovat edelleen ihmiset. Algoritmivirhe voi tuottaa virheen ihan samalla tavalla kuin ihminen voi painaa vaikka pilkun väärään paikkaan hintaa syöttäessään. Ihminen voi kuulla luvun väärin. Virheitä tulee.

Kauppamäärien suuruus muodostaa tehokkaamman hinnanmuodostuksen, koska ns. konsensus syntyy helpommin.

Puttonen toimii samoin kuin moni muukin. Sijoituksia hajautetaan, eikä kaikkia munia laiteta samaan koriin. Puttosen logiikka tehdä voittoa Kreikan papereista osoittaa sen, millaisen moraalikadon vaaran europäättäjät itse asiassa luovat, kun pelisääntöjä EI noudateta. Jos konkurssi on ilmeinen eli tässä tapauksessa Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan niin tämä on maksukyvytön. Puttonen laski, että euromaiden hallitukset tulevat ja laittavat veronmaksajien rahat peliin. Puttosta ei voi KIELTÄÄ ostamasta Kreikan velkakirjoja. Europäättäjät toimivat "väärin" pelastaessaan Kreikkaa - kaiken lisäksi turhaan.

Mikäli Puttonen oli liikkeellä ostaakseen halvalla ja myydäkseen kalliilla niin vikaan meni. Kreikan velkakirjojen arvo on paria poikkeuspäivää lukuunottamatta vähentynyt, siis Puttosen sijoituksen arvo on kärsinyt. Eli jos Puttonen olisi "ehtinyt myymään" ennen velkajärjestelyä hän olisi kärsinyt tuntuvat tappiot.

Tietokoneiden nopeuteen voidaan lähestyä myös toista tietä. Jos esimerkiksi pitäisi soittaa meklarille ja kertoa mitä haluaa ostaa niin tässä välissä tulee meklarin palkka jotenkin asiakkaiden maksettavaksi, siis lisää kuluja.

Veroilla on rajoittava vaikutus. Jos ruuan arvonlisäveroa lisätään vaikka 30% niin kyllä se tulee näkymään ihmisten ravinnon määrässä tai vaihtoehtoisesti muiden tuotteiden kysynnän laskuna.

Sääntelyä ja läpinäkyvyyttä tulee toki pohtia. Esimerkiksi tästä syystä:

http://www.talouselama.fi/sijoittaminen/porssikaup...

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Oikeastaan odotin kommenttiasi. Sisältökin oli odotettu. Järjestelmässä ei ole korjaamistarvetta ja pelaaminen on osa tervettä taloutta. Onkohan ?? Oikeassa olet siinä, että veroilla on rajoittava vaikutus. Jos veroilla saadaan rajoitettua tai onnistutaan peräti estämään virtuaalitalouden paisumista, on toimenpiden onnistunut. Se tässä pitää olla tavoitteenakin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

"Mitä en ymmärrä, enkä suostu ottamaan edes asiasta selvää - on kiellettävä".

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Sen verran täsmennystä, etten moiti Puttosta hänen osakekaupoistaan. Hän toimii niiden mahdollisuuksien rajoissa, mitä on olemassa. Sen sijaan olen täysin eri mieltä lyhyen ja peräti koneistetun pörssikaupan suinauksellisuudesta. Kyllä sinunkin pitäisi sen verran ymmärtää, että moninkertaisetettu kaupankäynti kasvattaa virtuaaliomaisuutta, eikä se ole terveellä pohjalla miltään osaltaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Miten se kasvattaa virtuaaliomaisuutta? Ymmärrän sen, että omaisuus liikkuu paikasta toiseen nopeammalla tempolla, mutta että ei se siinä mitenkään automaattisesti lisäänny.

Jokaista "hyvää kauppaa" vastaa aina se "huono kauppa". Keskitytään ensin poistamaan täysin epärehelliset pelurit pois, kuten esimerkiksi tämä KA Finanz AG - itävaltalainen huuhaapuulaaki, jonka Itävalta on jo ottanut hoteisiinsa aiempien törttöilyjen vuoksi. Tämä ilmoitti nyt, ettei se ole kirjanpitoonsa vaivautunut laittamaan syrjään riskimarginaaleja Kreikan CDS-kaupoistaan ja tämä pikku kämmi maksaa nyt sitten itävaltalaisille veronmaksajille 1,3 miljardia euroa.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Vastauksena Henrille. On jokseenkin makuasia pyritäänkö epäkelvon järjestelmän purkuun hallitusti vai romahduksen kautta. Romahtaa se joka tapauksessa mahdottomuuteensa, jos nykyisellän jatketaan. Ei reaalioamisuuteen nähden nyt jo yli kymmenkertaista velkavuorta koskaan pystytä maksamaan. Paketeilla ja maksujärjestelyillä pystytään romahdusta vain sirtämään.

Aivan tarkasti on kysymys siitä, miten voimme parhaiten suojautua tulevalta romahdukselta. Ihanteellinen keino olisi, että sovittaisiin vain päivä, jolloin kaikki velat ja saamiset, joilla ei ole reaalista vastinetta kuoletetaan kerralla. Hyvin hoidettuna toimena siinä ei mikään romahtaisi. Tapahtuisi ainoastaan se, että reaalitalouden päältä poistuisi sitä rasittava ennestäänkin olematon elätti eli virtuaalitalous.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tuo olisi jotain. Olet todella reilu esimerkiksi säästäväisiä kohtaan, jotka vuokralla asuvat ja säästävät isoa erää vaikkapa asuntoon, kun joku keinottelija-juppi painelee tiskille, lainaa rahat viiteen sijoitusasuntoon - ja sitten velat vain mitätöidään. :D

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Mitätöityisivät siinä saman tien myös huijarisijoittajan saamiset. Tarkasti ottaen pitäisi ennakkoon varmistaa, ettei talouden käännekohta luo keinottelijalle entistä suurempia äkkirikastumisen mahdolisuuksia. Otahan huomioon painotukseni sellaisten velkojen ja saamisien suojasta, joilla on reaalinen vastine. Vastikkeettomat velat ja saamiset olisivat vastaavasti suojattomia. Mitähän vastinetta mahtaisi olla huijarin lainavaroilla, jotka hän asuntokauppoihinsa sijoittaisi? Ei mitään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Mitä sitten ne, jotka ovat 200k ottaneet lainaa ja olisi 30k jäljellä? Toimitaanko samoin niiden kanssa kuin jotka ovat juuri hiljattain nostaneet vaikka asuntolainaa?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

En jaksa kommentoida muuta kuin että Viljon ongelma on, että vaikka hän olisi oikeassa jostain asiasta, hänen perustelunsa eivät usein kestä tarkastelua. Yleensä on vaikea keskustella ihmisten kanssa, jotka ovat etukäteen päättäneet mielipiteensä ja hyväksyvät vain niitä tosiasioita, jotka tukevat alkuperäistä mielipidettä. Mutta keskustelua siitä on vaikea synnyttää. Myöskään käsitteiden sotkeminen ja puheenaiheiden vaihto ei ole hyvä debattitapaa.

Itse olen sitä mieltä, että koneellisessa kaupankäynnissä on paljon hyötyjä tiettyyn rajaan asti. Kultainen keskitie tässäkin asiassa.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Ei ongelma olekaan koneellinen kauppa sinällään, vaan se, että se on monikerroksista pelaamista, joka on täysin irtautunut reaalitaloudesta. Niin, missä kohden olisi se hakemasi keskitien paikka? Pitäisikö rajan olla mieluusti kapupankäyntiketjun ala- kuin yläpäässä?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jos koneellinen kauppa ei ole ongelma niin mitä otsikossasi julistat? Tässä menee hieman hämilleen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jotenkin Viljon juttu on kuosissaan. Aikojen saatossa perinteisen osta/myy osakkeita tilalle on tullut muita pelitapoja ja niiden mukana myös sähköinen kauppa.

Osakesijoittamiseen on aina liittynyt riski sekä spekulointi. Viljon teksti on perinteisen "vanhan" pitkäjänteisen mallin puolustuspuhe ja hyvä niin. Yrityksen osakkeen hinnanmuodostus perustuu sen mahdollisuuksiin selvitä tulevaisuudessa ja kasvaa/tuottaa entistä paremmin. Osakkeen arvo on silloin myös yrityksen arvo. Osakkeen arvoon vaikuttaa nopeassa kaupankäynnissä myös kysynnän ja tarjonnan laki. Tämä näkyi varsinkin viimetalvena aika hyvin tiettyjen yrityksen osakkeiden kurssien sahaamisella. Maanantaina sait ostaa 20€:lla ja tiistaina myydä 23:lla. Keskiviikkona hinta olikin 20,5. Sama sahaaminen jatkui syklillä joka vaihteli pari kertaa viikossa +/- 5-10%.

Selvää lienee se, että yrityksen oma toiminta ei voinut vaikuttaa moiseen. Laitoihin kuten Ville totesi. Osakkeella spekuloitiin. Tässä lienee jutun juju. Onko sähköisellä, silmänräpäyksessä tapahtuvan kaupan ongelma siinä, että spekulointi, joka sinänsä on normaalia, johtaakin lisääntyvään manipulointiin, joka taatusti on epäterve ilmiö.

Turhan pitkä alustus myönnän, koska Viljon tekstistä suurin osa jo ilmeni. Niin tai näin. Ystävällämme Henryllä on varmasti syvällisempikin analyysi. Silti, uhkakuva siitä, että rahamarkkinat perustuvat yhä enemmän keinotekoiseen, ilman reaalista pohjaa olevaan hinnoitteluun lienee todellinen, koska voitot tehdään lyhyellä aikavälillä ja tappiot pitkällä. Siinä mielessä olen Henryn kanssa samaa mieltä, että hyvää kauppaa vastaa aina huono:):):). Voisitko täsmentää:):):).

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Voi tappioitakin tehdä lyhyellä aikavälillä. Esimerkiksi hankkimalla pitkät positiot juuri alkusyksystä 2008. Hintaheilahteluihin vaikuttavat enempi se, että lähes kaikki yrittävät hakea joka kellonlyömällä sen parhaimman mahdollisen kohteen. Kun kaikkia palloja kiikutetaan yhtä aikaa samaan maaliin tapahtuu kuplia ja siitä ikäviä romahduksia.

Tällä logiikalla en näe tietokoneita mitenkään romahdusten luojia. Oikean korvan vasemmalla puolella se vika minusta edelleen on.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Tyhmässä sijoituksessa häviää lähes aina. Ei siihen tarvita kuin pelimerkkejä ja antaa mennä. On minulla itselläkin kokemusta lyhyestä kaupasta. Pärjäsin kohtuullisesti, vaikka pelasin pikkurahoilla, kun suuria ei ole. Antti Brusin havainto on sama kuin minulla. Varmasti pärjää, kun ennakoi oikein vähintään kahden prosenttiyksikön heilahduksen. Enää en viitsi pelata.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

No meikäläisen taitaa olla turha kommentoida mutta jos joku haluaa ottaa asiasta edes jotain selvää niin tuossa yksi dokumentti, joka myös selvittää miksi ao. flash crash USssa tapahtui, käytännössä ei voisi euroopassa tuon mukaan.. Valitettavan vähän vaan tuota tutkimusaineistoa

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id...

Mutta ISO ongelma on juuri esim. asenne Suomessa eli kun osake-/johdannaiskauppaa ei pidetä "minään" oikeana liiketoimintana (aivan yhtä toimivaa kuin esim. joku AngryBirds kun ajattelee lisäarvoa) niin suomalaiset "bullerot" kynitään tässä pelissä näppärästi jenkkien toimesta eli on jonkinmoinen varallisuuden siirto automaattisesti. Pitäisi itse asiassa olla oppiaine koulussa, jotta voisi varallisuutta siirtää muualta Suomeen.

. suvituuli

Heinonen - se, että te ette jotain ymmärrä ("Koneellista pikakauppaa on ihmisen mahdoton ymmärtää"), ei todellakaan tarkoita sitä, etteikö tämäkin asia olisi täysin ymmärrettävissä.

Melkein kenelle tahansa.

Surullista teidän tapauksessa on se, että kun te jotain ette "ymmärrä", olette valmis - tai vaatimassa - sen kieltämistä.

Ottaisitte asiasta selvää. Sitten ehkä ymmärtäisittekin.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

http://www.youtube.com/watch?v=SMoFOX3ASqM
Katso video, jos sinulla suinkin on aikaa. Siinä esitellään tarkasti, jopa pitkläveteisesti, mikä pankkimaailmassa ja automatisoidussa pörssikaupassa on vialla. Tiedän, että mielipiteeni poikkeaa vielä valtavirrasta, jota edustat, mutta tietoisuus laajenaa koko ajan.

Tässä vielä toinen video, jossa kerrotaan selkeästi, mitä haittaa reaalitaloudelle on yli paisuneesta futuuri- ja johdannaiskaupasta. Kun siihen liitetään täysin hallitsematon koneelinen kaupankäynti, ei tarvitse ihmetellä , miksi markkinat ovat niin epävakaat.
http://www.youtube.com/user/maailmantalous

Toimituksen poiminnat