veehoo Tarkoitus on levittää ajatuksiani muiden luettavaksi ja tiedostettavaksi.

Kreikka ei ole perinteinen demokratia

Presidentti Niinistöllä on väljä näkemys perinteisestä demokratiasta, kun hän määrittää Kreikan sellaiseksi. Toisen maailmansodan jälkeen Kreikassa käytiin sisällissota, jonka kommunistit hävisivät. Sen jälkeen kreikka on kokenut diktatuurikauden ja sitten kahden puolueen valtavuorottelun. Kokonaisuutena Kreikan demokratia on paitsi nuorta myös haurasta.

Vanhoja demokratioita Euroopassa ovat Ranska, Saksa, Englanti, Hollanti, Belgia, Luxenburg sekä pohjoismaat eli läntinen Eurooppa, mutta ei Kreikka eikä Espanja, eivätkä entiset sosialistimaat. Oikeastaan Saksankin vanha demokraattisuus on niin ja näin, kun noin kolmannes väestöstä on entisiä DDR:n kansalaisia.

On tietysti makuasia, mitä vanhana demokratiana pidetään. Kreikkalaisen deomokratian voidaan laskea alkaneen jo antiikin ajoista, mutta sen jälkeen väliin mahtuu niin paljon epädemokraattisia hallintovuoisia, ettei ainakaan minun mittareillani kysymyksessä ole vanha, vähintäänkin noin sata vuotta kestänyt, demokratia. Kreikalle ei demokratiaa kerry edes 50 vuotta.

Niinistöltä, koska hän on tuore presidentti, mielellään kysytään yhtä sun toista. Parempi olisi, ettei hän suostuisi lausuntoautomaatiksi. Tähän saumaan Niinistö on jo ennäättänyt  määrittää Kreikan johonkin kategoriaan ja antanut ohjeita niin Kreikan kuin Ranskankin ja siinä sivussa koko Euroopan talouden hoidosta.

Vaikka Suomen ulkopolittiikan johto kuuluu presidentille, tuskinpa sillä on tarkoitettu tällaista yleisohjeiden antajaa, varsinkaan, kun Suomen presidentillä ei sellaisia toimivaltuuksia ole. Toimivaltuudet rajouttuvat Suomen ulkopolitiikkaan ja se on aivan muuta yleinen äänessä olo asiassa kuin asiassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Viljon kriteereillä mitattuna ei Suomikaan olisi aito demokratia.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Verrattuna erääseen viimeaikaiseen presidenttiin Niinistö on hyvin harkitsevainen ja tuntee Suomen Perustuslain asettamat rajat. Tuo eräs presidentti antoi maakuntamatkoillaan lausuntoja kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta jopa jokaiselle kylälehden toimittajalle.

Kreikan demokratiasta voi olla monta mieltä. Mutta vielä epädemokraattisempia ovat EU, euroklubi ja EKP, jotka ovat mestaroineet koko maanosan asiat kuilun partaalle. Kreikan vanhat puolueet sosialistit sielläkin eturivissä tuhosivat maansa talouden ja kreikkalaiset ovat ensimmäisenä putoamassa kuiluun.

Niinistön varoitus demokratian syvenevästä kriisistä Euroopassa on todella aiheellinen.

Olli Polli

Viljo on oikeassa! Eurostoliittoon liittymisen jälkeen on mahdotonta saavuttaa "vanhaa demokratiaa" jäi Kreikalta joku vuosi puuttumaan.

Ja puskista: PASOK (sosiaaliDEMOKRAATIT) kusetti Kreikan sisään Euroon !

Demarit taisi olla Suomessakin kusettajan roolissa Euroon liittymisessä :)

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämähän tulkitaan niin, että on tietoisesti haalittu kasaan epäperinteisen "demokraattisia" maita EMU-kerhoon. Ja tämä on kuulemma niin hieno juttu, että kiinni pidetään vaikka henki menisi.

K Veikko

> Kreikka ei ole perinteinen demokratia

Kreikan kansan ikuinen tehtävä on vaeltaa Spartan ja Ateenan väliä. Välillä käydä demokratiassa, välillä sotilashallinnossa. – Tähän tekisi mieli lausua sotilas -alkuinen ja juntta -loppunen sana, mutta enpä lausu.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Suomi kuuluu minun kriteereilläni perintreisiin demokratioihin. Täällähän harjoiteltiin domokratiaa jo Venäjän vallan aikana sen suuriruhtinaskuntana, kun säätyvaltiopäivät lakkautettiin ja siirryttiin annakin lähemäksi nykyisen kaltaista mies jä ääni periaatetta. Omaa valtiollista historiaa Suomella on vajaa sata vuotta, mutta reilun viiden vuoden kuluttua sekin raja saavutetaan.

Demokratian perinteellisyys on vaikeasti määriteltävä asia, mutta peruskriteerit ovat yleinen ja yhtäläinen äänioikeus ja vallan kolmijako lainsäädäntövaltaan, toimeenpanovaltaan ja tuomiovaltaan. Kun nämä ehdot täyttyvät, voidaan kansakuntaa ja valtiota pitää periteisenä demokratiana. Kreikassa näin ei ole ollut, vaan valta on ollut liian keskittynyttä. Tuskin siellä muutoin olsi ajauduttu niin laajamittaiseen talkoushälmöilyyn, mikä nytemmin on tullut ilmi.

Toimituksen poiminnat