veehoo Tarkoitus on levittää ajatuksiani muiden luettavaksi ja tiedostettavaksi.

Talouskriisi elättää ja lisää pölhöpopulismia

Tämäm päivän iltasanomissa on yksi tälle ajalle ominainen pölhöpopulistinen uutinen. Etusivulla lukee: "Eurokriisi vie rahasi." Sisäsivun uutisessa on sitten muka tarkempaa selvitystä, että tuki Euroopan velkamaile maksaa Suomelle 23,78 miljardia, mikä teke jokaista suomalaista nelihenkistä perhettä kohti 17610 euroa.

Varmaan sellaisenkin luvun jostain saa ongittua, mutta mitään perustetta, millä lukuun on päädytty, uutisessa ei ole. Sen sijaan on usean henkilön lyhyt haastattelu siltä pohjalta, että rahat ovat menneet ja mihin sinä olisit ne käyttänyt. Kohteita kyllä jokainen löytää ja sen päälle ihmettelyä, miten Suomen hallituksen edustajat voivat näin kertakaikkisen löperösti toimia.

Tänä aamun TV -lähetyksessä asiaa kysyttiin myös Timo Soinilta, vaikka vastaus tiedettiin jo ennalta. Sehän oli tuttu virsi, ettei Suomen olisi pitänyt koko valuuttaunioniin mennä ja nyt viimein on tehtävä Stoppi. Suomen pitää irtautua Espanjan tukemisesta. Perustelukin oli perin soinilainen. Mitä ne voivat Suomelle tehdä, erottaa eurosta vai? Sitä ne eivät tee. Suomi on yksi harvoista maista, joka on noudattanut EU:n sääntöjä ja hotanut taloutensa hyvin. Eihän Kreikkaakaan eroteta, vaikka se on tominut vastoin kaikkia sääntöjä.

Osmo Soininvaaraa haastateltiin TV:ssa eilen. Hänellä on asiaan realistinen ote. Ongelma ei Soininvaaran mukaan ole siinä, menettääkö Suomi operaatiossa miljardin vai kaksi lopullisesti, vaan siinä, että jos laman laajenemista ei pystytä pysäyttämään, se maksaa Suomelle, jonka talous on vientietoinen, paljon enemmän.

Pääministeri Katainen on yrittänyt parhaansa mukaan selvittää, mikä on tosiasiallinen tilanne ja juuri nyt se on sellainen, ettei Espanjan tuen kustannukset Suomella eivät vielä ole selvillä saati, että tuki olisi jo maksettu. Uusille Suomen myöntämille lainoille pitää saada vakuudet. Vaatimus sisältyy hallitusohjelmaan.

Valtiovarainministeri Urpilainen muistuttaa, ettei tukea anneta ehdoitta. Toinen ehto on se, että tuki myönnetään Espanjan valtiolle. Pankit on saatava vastuuseen toiminnastaan ja heikoimmat niistä pitää ajaa alas. Tuen yksityiskohdista vasta neuvotellaan. Lähtökohtaisesti on parempi, että tuki myönnetään pysyvästä kriisirahastosta. Asiakokonaisuus on Suomelle vientivetoisena maana erittäin vakava.

Katainen on keskustellut kriisin hoidosta myös Saksa liittokasleri Angela Merkelin kanssa. He ovat yksimielisiä siitä, että kriisiä ei pidä hoitaa europondeilla eli euromaiden yhteisillä lainoilla. Toisaalta kohdennetut projektipondit ovat mahdollisia. Ne suunnattaisiin velkamaiden infastruktuurin kuten lentokenttien, teiden ja tietoliikenteen kehittämiseen.

Kokonaisuuten kriisin ympärillä ja siihen vedoten mediassa kaikkineen levitellään enimmältään erilaisia kauhukuvia siitä, mitä on tulossa. Yleensä menetellään, kuten tämän päivän iltasanomissa, että yläkanttiset arviot tukisuuunnitelmista esitellään jo menetettyinä pääomina.

Kuitenkin vakuudettomia luottoja, jotka nekään eivät vielä ole erääntyneet on Suomen puolesta myöntänyt vain edellinen hallitus. Ne rahat voivat olla menneitä tai sitten ei. Tämän hallituksen aikana myönnetyile luotoille on vaadittu ja saatu vakuudet, ei täysimääräisinä, mutta merkittävälle osalle kuitenkin.

On myös otettava huomioon se, ettei Suomi maksa apua suoraan, vaan lainaa pääomaa markkinoilta ja lainaa sitä edelleen korkeampaa joskaan ei riistokorkoa vastaan velkamaille. Se tarkoittaa, että tähän saakka Suomi on hyötynyt taloudellisesti tukitoimistaan. Tappiolliseksi se muuttaa vasta, jos kriisimaat eivät selviäkään kuiville. Kovasti epätodennäköistä on silloikin, että kaikki luvatut vastuut lankeavat Suomelle maksuun täysimääräisinä siis siltäkään osin kun niille ei takuita ole.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Pekka Roivanen

Viljo puolustaa projektibondeja, joilla me osallistuisimme mm lentokenttien ja teiden rakentamiseen Espanjassa.

Se mitä minä kaipaisin on laskelmia siitä, jos me - siis Suomen valtio - sijoittaisi 28 miljardia (tai mikä tahansa muu takaus- ja lainamäärä) kotimaahan. Siis Suomeen eikä PIIGS-maihin.

Jos me korjaisimme homekoulut, rakentaisimme uuden merikaapelin sähkönsiirtoa varten tai vaikka moottoritien Tampereelta Ouluun tai muuta isoa ja hyödyllistä.

Entä jos me rakentaisimme vanhuksille sopivia asuintaloja?

Jos me käyttäisimme 28 miljardia omaan maahamme, se nostaisi MEIDÄN talouttamme. Lisäksi kun talouskriisin uhka joskus väistyy, meillä olisi korjatut koulut, merikaapeli ja vanhusten talot, joita me nyt tarjoudumme rahoittamaan Espanjaan ja jota Viljo pitää mahdottoman hyvänä ajatuksena.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Viljo, Missä vaiheessa Suomen pitää sanoa stoppi?

Tämä euro-kriisistä toiseen ajelehtiminen jatkuu kunnes Suomi on viimeinen kiinni eurossa ja kuitannut kaikkien velat jos se olisi mahdollista.

Onnittelen Ruotsia fikusta valinnasta, ehkä Suomeenkin saadaan kruunusta varjovaluutta jossain vaiheessa. Sveitsiä ei tarvitse onnitella, siellä kansanvalta on hoitanut asiat mallilleen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Osmo Soininvaaraa haastateltiin TV:ssa eilen. Hänellä on asiaan realistinen ote. Ongelma ei Soininvaaran mukaan ole siinä, menettääkö Suomi operaatiossa miljardin vai kaksi lopullisesti, vaan siinä, että jos lamanlaajenemista ei pystytä pysäyttämään, se maksaa Suomelle, jonka talous on vientietoinen, paljon enemmän.

Niin, miksi ruotsi ei lapioi vapaehtoisesti kruunujaan euroopan pankkiireille ja sijoittajille vaikka ruotsihan romahtaisi samalla tavalla kuin suomi ?

Arvo Kuusela

"Niin, miksi ruotsi ei lapioi vapaehtoisesti kruunujaan euroopan pankkiireille ja sijoittajille vaikka ruotsihan romahtaisi samalla tavalla kuin suomi ?"

Ruotsin kuuluisi myös oman etunsa vuoksi osallistua tähän projektiin.

Mutta oikeasti asiat jo kyllä taitavat olla niin pahasti vialla ettei nämä kriisivakauttamistoimet enää pure, eikä katastrofia voi estää millään. Ei siis Soininvaaran eikä Soinin konstit pelasta enää meitä.

Ainut pelastus olisi varmaan se Saksan ja Suomen ajama talouskuuri, mutta koska se ei onnistu poliittisen vastustuksen takia, niin se taitaa olla menoa nyt.

Kannattaa kaivaa pelastusveneet ja liivit esiin ja etsiä ja haalia mukaan pakomatkalle kaikkea mahdollista käyttökelpoista, sillä jäävuori lähestyy, eikä törmäystä voi enää mikään estää.

Olli Pusa

Soinivaara tuhoaa maineensa ryhtymällä pölhöpopulistiksi. Se kertoo paremmin kuin mikään, että paniikki on hallituksessa päällä. Soininvaara luultavasti ymmärtää, ettei tuloillaan olevaa lamaa pystytä velkaa lisää kaatamalla torjumaan. Lama tulee, koska kulutuskysyntää on lännessä vuosikausia kiihdytetty kovalla velkaantumisella. Nyt tuo tie on kuljettu loppuun ja velkakysynnän loppuminen tietää lamaa. Sitä on neljä vuotta yritetty viivyttää, mutta nyt eväät alkavat loppua.

Soininvaaralla ei ole asiaan realistinen ote. Hänellä on hallituspuolueen kansanedustajan selittëlyjen ote, jota hän yrittää myydä muille vanhalla älykön maineellaan.

Arvo Kuusela

13.6.2012 12:46 Olli Pusa

"Soininvaaralla ei ole asiaan realistinen ote. Hänellä on hallituspuolueen kansanedustajan selittëlyjen ote, jota hän yrittää myydä muille vanhalla älykön maineellaan."

Soininvaaran ote ei kenties ole täysin realistinen, mutta suhteellisesti ottaen varsin realistinen. Perussuomalaisten ote asioihin sensijaan on pelkästään populiustinen.

.

Olli Pusa

Tuo on aika mielenkiintoinen tulkinta. Eurotukipakettien vastustaminen on perussuomalaisuutta. Sitten kun tuo korttitalo romahtaa, siis perussuomalaiset olivat ainoana oikeassa?

Sattumalta tiedän, että tukipaketteja vastustamassa on suuri joukko muita kuin perussuomalaisia. Yrität ilmeisesti neuvoa heitä änestämään jatkossa perussuomalaisia?

Arvo Kuusela

13.6.2012 16:06 Olli Pusa
"Tuo on aika mielenkiintoinen tulkinta. Eurotukipakettien vastustaminen on perussuomalaisuutta. Sitten kun tuo korttitalo romahtaa, siis perussuomalaiset olivat ainoana oikeassa?

Sattumalta tiedän, että tukipaketteja vastustamassa on suuri joukko muita kuin perussuomalaisia. Yrität ilmeisesti neuvoa heitä änestämään jatkossa perussuomalaisia?"

Et ehkä täysin ymmärtänyt mitä tarkoitin sillä että perussuomalaisten tulkinta on pelkästään populistinen.

Selitän.

Populismi tarkoittaa sitä että pyritään etsimään sellaisia kannanottoja jotka takaavat mahdollisimman laajan kansansuosion.

Sillä ei ole merkitystä onko populismin kannanotto oikein vai väärin, se voi siis olla myös oikein, pääasiallinen kriteeri kannanotolle ei kuitenkaan óle siinä onko se oikein tai väärin, tai edes siinä onko siinä mitään järkeä. Populisti pyrkii aina siihen että saa kannanotolleen mahdollisimman laajan kannatuksen.

.

Olli Pusa

"Sillä ei ole merkitystä onko populismin kannanotto oikein vai väärin, se voi siis olla myös oikein, pääasiallinen kriteeri kannanotolle ei kuitenkaan óle siinä onko se oikein tai väärin, tai edes siinä onko siinä mitään järkeä. Populisti pyrkii aina siihen että saa kannanotolleen mahdollisimman laajan kannatuksen."

Tarkoittaako tuo omituinen muotoilu sitä, että vaikka joku uskoisi ja tietäisi olevansa oikeassa, hänen ei pisä sanoa siä ääneen, koska kun kannanoton oikeellisuus myöhemmin näkyy, se tuottaa hänelle kannatusta. Silloin se on populismia.

Ja poliittinen puolue saa mielipiteelleen kannatusta siksi, että on oikeassa, se on tuomittavaa populisimia. Mitä sitten on se, kun joku tekee typeriä päätöksiä, joista aiheutuu vaikeuksia ja kannatuksen mentystä? Se siis ei ole populismia, populismia on ainoastaan se, että on oikeassa?

Arvo Kuusela

13.6.2012 11:07 Rafel Rantala
"Viljo, Missä vaiheessa Suomen pitää sanoa stoppi?

Tämä euro-kriisistä toiseen ajelehtiminen jatkuu kunnes Suomi on viimeinen kiinni eurossa ja kuitannut kaikkien velat jos se olisi mahdollista."

Kuulostat aivan siltä kuin että olisit sitä mieltä että Suomi pystyisi pysäyttämään eurokriisin. Valitettavasti tämä ajatus on pelkkää harhaa. Suomi ei pysty Euroopan kriisiä pysäyttämään. Se ei muuten ole luonteeltaan ollenkaan mikään eurokriisi, siis eurovaluutan kriisi, vaan se on nimenomaan Euroopan talouden kriisi.

Euroopan talouden kriisiä Suomi ei siis pysty lopettamaan. Suomi pystyy vain osallistumaan Euroopan talouksien kriisin hoitoon, tai pystyy olemaan osallistumatta siihen, kuten Ruotsi.

Kyse ei ole myöskään velkakriisistä siinä mielessä että olisi liikaa velkkaa. Kyse on velkaantumisen kriisistä, siis siitä että velkaantumista ei pystytä pysäyttämään.

Edes Suomi ei ole omalta osaltaan pystynyt pysäyttämään oma velkaantumistaan, vaikka Suomea pidetään mallimaana. Tästä nimenomaan tässä kriisissä on kyse.

Suomen osalta vaarana on se että jos Suomea enemmän velkaantuneet ja edelleen velkaantuvat maat romahtavat, niin se merkitsee myös Suomen vientikaupan romahtamista ja se merkitsee lamaa ja sitä että Suomen on entistäkin vaikeampaa hillitä omaa velkaantumistaan.

Perussuomalaiset julistavat vapautusta kaikista vaikeuksista Timo Soinin lijalla, Timo Soinin talousoppien mukaisesti. Tämä on vaarallista tosiasioiden vääristelyä. Timo Soinilla ei ole tarjota vapautusta velkaantumisen kriisistä.

Yhdelläkään poliittisella puolueella ei ole demokratian oloissa varaa julistaa sellaista oppia joka vapauttaisi Suomen tai Euroopan velkaantumisen kriisistä. Tarvittaisiin kiinalaisia konsultteja neuvomaan ja käyttämään valtaa, jotta sellainen politiikka onnistuisi.

Pohjimmiltaan velkaantumisen kriisi on siis sittenkin poliittinen kriisi, se on nimenomaan demokratian kriisi.

Selviääkö demokratia tästä koettelemuksesta, vai pitääkö käyttöön ottaa kiinalaiset opit?

.

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Ääni Veijolla falsetissa...=)

Kannattaa tutustua Lex Urpilaiseen.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Niin, joko silloin saa pistää stopin kun Ranska tulee tukiluukulle?

Jarmo Makkonen

Merkel ja Katainen ovat lehden mukaan yksimielisiä lähes kaikessa. Ainoa eroavaisuus johtajilla on vessa, kun Katainen vielä käy miesten puolella.

Arvo Kuusela

"On myös otettava huomioon se, ettei Suomi maksa apua suoraan, vaan lainaa pääomaa markkinoilta ja lainaa sitä edelleen korkeampaa joskaan ei riistokorkoa vastaan velkamaille. Se tarkoittaa, että tähän saakka Suomi on hyötynyt taloudellisesti tukitoimistaan. Tappiolliseksi se muuttaa vasta, jos kriisimaat eivät selviäkään kuiville. Kovasti epätodennäköistä on silloikin, että kaikki luvatut vastuut lankeavat Suomelle maksuun täysimääräisinä siis siltäkään osin kun niille ei takuita ole."

Minulla on sellainen ajatus että nämä ns. tuet ovat lähinnä nimellisiä, sillä, jos käy niin etteivät nämä alunpitäen velkavaikeuksissa olevat pysty velkojaan maksamaan joutuvat nämä ns. "takaajat" samaan tilanteeseen, eli eivät pysty selviämään takauksistaan.

Suomella on tällä hetkellä näistä "takaajista" lähes vähiten velkaa, eikä Suomi pysty selviämään niistäkään, vaan tekee lisää velkaa koko ajan. Miten tällainen "takumies" pystyy oikeasti takaaman muiden velkoja? Ei mitenkään.

Miten muut "takuumiehet", jotka ovat vielä enemmän velkaisia kuin Suomi, pystyvät pitämään takusitoumuksensa? Ei niin millään tavalla.

Jos muut eivät vastaa takuistaan niin ei myöskään Suomen kannata niin tehdä, vaikka pystyisikin siihen, eikä Suomi edes pystyisi siihen.

Mistä tässä täysin mielettömältä vaikuttavassa pelissä siis kaikenkaikkiaan on kyse?

Kyseessä on demokratian kriisi. Demokratia luo kriisin sillä tavalla että politikot aina joutuvat lupaamaan ja antamaan kansalaisilleen, siis meille äänestäjille, etuja enemmän kuin mihin on oikeasti varaa, sitä syntyy tämä jatkuva velkaantuminen ja sen ongelmat.

Kiinalla ei ole tätä demokratian ongelmaa, siksi Kiina ei velkaannu, vaan päinvastoin lainaa muille.

Mihin tämä kehitys kaikenkaikkiaan johtaa?

Kuka vastaa?

Olli Pusa

Yritin vastata tuohon blogissani. Euroalueella se johtaa euron hajoamiseen tai sitten EKP alkaa suoraan lahjoittaa seteleitä kriisimaille. Sen lopputuloksesta on vaikea sanoa, taitaisi olla historiallinen kokeilu.

Yleismaaalimallisesti jossakin vaiheessa kulutuksen ylläpitäminen veokaa kasvattamaalla tulee lopumaan. Silloin on edessä lama ja se saattaa olla pahempi, kuin mitä koettiin 1930-luvulla.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Sveitsii on demokraattisempi kuin EU-maat, mutta ei siellä ole samanlaista ongelmaa.

Voisiko kyse olla edustuksellisen demokratian kriisistä? Sveitsissähän on suora demokratia ja maa toimii kuin junan vessa.

Olli Pusa

Sveitsillä on vuosisatoja pitkä traditio itsenäisen valtiona eroistaan huolimatta. Toiseksi sillä on niin vahva talous, ettei se ole joutunut kriisejä kokemaan.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Voisiko sen vahva talous olla seurausta sen hallintojärjestelmästä?

Olli Pusa

Olen joskus ilkeästi sanonut, että Sveitsin vauraus on peräisin rikollisen rahan pesusta. Kaikki maailman diktaattorit, huumekauppiaat ym. ovat tallettaneet rahojaan sveitsiläisiin pankkeihin piiloon silmiltä yleensä ilman kunnollista korkoakin. Sillä rahalla Sveitsi on tehnyt suuren osan vauraudestaan.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kyllä Sveitsiläiset käsittääkseni ovat myös aika työteliäitä ja rationaalisia. Yhteiskunta toimii kuin käkikello, sanovat. Sopimuksia ja työtä kunnioitetaan.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Tahan heitan ilkean kommentin: Sveitsissa naisten aanioikeus on sangen nuori, joissain kantoneissa alle 20 vuotta.

Julkisen sektorin tehtavana ei Sveitsissa ole tyollistaa maistereita. Verorasitus jaa siten kohtuulliseksi.

Sveitsi tunnetaan pankeistaan, mutta niiden merkitysta ei sovi yliarvioida. Maassa on paljon teollisuutta, kokemusteni mukaan sekin toimii kuin kakikello. Missaan muualla en ole nahnyt niin hyvia konepajoja kuin Sveitsissa. Sveitsilainen laatu on jo sinansa kasite, joka tuo tilauksia maan teollisuuteen.

Matkailu on joillain alueilla tarkea elinkeino.

Sveitsissa on paljon vierasmaalaisia tyontekijoita, tasta huolimatta Sveitsi ei koe tarpeelliseksi haalia itselleen luku-, kirjoitus- ja ammattitaidottomia maahanmuuttajia kaupunkikeskustojen rakennusten seinia tukemaan.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Sveitsissä on varmasti todella tosi huonoja puolia, mutta heilläpä menee silti hyvin, mittasi asiaa kansainvälisesti millä mittarilla vain. Heillä demokratia kukoistaa, sveitsiläiset ovat tyytyväisiä omaan maahansa ja kaikki toimii kuin käkikello.

Jouni Hölttä

Ennen vaaleja demarit mollasi kokoomusta ja kepua sillä, että pelotellaan heinäsirkkaparvien hyökkäyksellä jos ei... Vaalien jälkeen puheet ovat täysin käänyneet. Eihän tälläseen puolueeseen voi luottaa.

Tommi Mäkinen

kai tää on vitsinä kirjoitettu?

Arvo Kuusela
Tommi Mäkinen

ei naurata, huono vitsi jos semmonen on? Vähän pelottavaa jos jotkut vielä uskovat näiden Kataisten, Urpilaisten tai Rehnien horinoihin? Karmeinta, jos ne ite uskovat niihin!
esim.: http://villekauppinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/752...
Kataisen valheista sais varmaan tehtyy samanlaisen, ja ennenpitkää saa Jutankin jos tolla tiellä jatkaa..

Arvo Kuusela

Joo, niin sanoivat.
Viitsisitkös vilkaista mitä minä sanoin asiasta täällä.

http://jokumuu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/108670-vaa...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En viitsi. Rupean lukemaan uutisia.

Arvo Kuusela

Viitsit sentään lukea edellisen kommenttini.
Se on hyvä.

No, lainaan sen tänne mitä sanoin siellä, jotta säästäisit vaivojasi.

"Tässä olisi muuten erinomainen paikka irtautua kokonaan Euroopan talouden vakauteen tähtäävästä politiikasta, jos sellainen katsottaisiin Suomelle edulliseksi politiikaksi. Vaadittaisiin vain vakuuksille sellaiset ehdot mihin muut eivät voisi suostua"

Tuo oli siis lainaus täältä.

http://jokumuu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/108670-vaa...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Viljo Heinonen kirjoitti (numeroin kohdat seuraamisen helpottamiseksi):

"Uusille Suomen myöntämille lainoille pitää saada vakuudet. Vaatimus sisältyy hallitusohjelmaan (1).
Valtiovarainministeri Urpilainen muistuttaa, ettei tukea anneta ehdoitta.(2)
Toinen ehto on se, että tuki myönnetään Espanjan valtiolle.(3)
Pankit on satava vastuuseen toiminnastaan ja heikoimmat niistä pitää ajaa alas.(4)
Tuen yksityiskohdista vasta neuvotellaan.(5) Lähtökohtaisesti on parempi, että tuki mynnetään pysyvästä kriisirahastosta.(6)
Asiakokonaisuus on Suomelle vientivetoisena maana erittäin vakava."(7)

Tässä kokonaisuudessa ei mikään pidä paikkansa.

1) Ei pidä paikkansa. Urpilainen on itse sanounut eduskunnassa, että EVM:lle ei tarvitse vaatia takuita ja että tämä on hallitusohjelmassa!

2) Suomen tehdessään päätöksen olla mukana EVM:ssa, päätöksenteko siirtyy EVM-pankille.

3) Kuten yllä: Suomen tehdessään päätöksen olla mukana EVM:ssa, päätöksenteko siirtyy EVM-pankille.

4) Vain jos EVM näin vaatii.

5) Sen jälkeen kun EVM on hyväksytty, on neuvottelut käyty Suomen osalta.

6 Pitää paikkansa, mutta vielä parempi olisi, ettei Suomi sekaantuisi tähän lainkaan.

7) Juuri näin, Suomen pitää päästä tilanteeseen, missä sillä on oma kelluva valuutta, koska niin kauan kun se on sidoksissa euroon, sillä on suuria vaikeuksia viennin kanssa. Tämä koska esim. "pahimmalla kilpailijalla", Ruotsilla on oma kelluva valuutta.

Henry

Arvo Kuusela

"7) Juuri näin, Suomen pitää päästä tilanteeseen, missä sillä on oma kelluva valuutta, koska niin kauan kun se on sidoksissa euroon, sillä on suuria vaikeuksia viennin kanssa. Tämä koska esim. "pahimmalla kilpailijalla", Ruotsilla on oma kelluva valuutta."

Kelluvuus ei ole mikään varmuudella autuaaksi tekevä asia. Valuutta voi nimitän kellua kahteen suuntaan, se voi kellua ylöspäin ja se voi kellua alaspäin.

Jos Suomen valuuttaksi muttuisi nyt markka niin se kelluisi luultavasti ylöspäin muihin EU:n valuuttoihin nähden, mikä vaikeuttaisi vientiä Eurooppan, eikä suinkaan parantaisi sitä. Samoin tapahtuisi jos Euroopan valuuttaunioniin kuuluvat maat edelleen heikkenisivät, samoin euro.

Ei tule siis pelastusta siltä suunnalta.

Kun puhutaan omasta valuutasta niin useimmiten kyse on vain kansallismielisyyteen perustuvasta toiveajattelusta omaan valuuttaan liittyvistä eduista. Oma valuutta kun on kansallismielisille pakkomeille, se vain yksi muuten pelkkään mielikuvitukseen perustuvaan kansallistunteeseen kuuluvista symboleista.

.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ok
Tämä on tietysti mielipidekysymys, niinkuin myös kohta 6. (En viitsi alkaa kiistelemään tässä siitä, koska ensin haluan faktat, asikirjafaktat oikaistua.)

Entä faktat kohdissa 1 - 5?
Kiistätkö nämä?
Kiistääkö Viljo?
Kiistääkö kukaan?

Henry

Arvo Kuusela

13.6.2012 14:00 Henry Björklid

"Tämä on tietysti mielipidekysymys, niinkuin myös kohta 6.
Entä faktat kohdissa 1 - 5?
Kiistätkö nämä?
Kiistääkö Viljo?
Kiistääkö kukaan?

Henry"

Demokraattiseen päätöksentekoon liittyy tiettyjä ongelmia.
Niistä ongelmista juuri johtuu tämä nykyinen velkaantumiskriisimme.

Poliittinen päätöksenteko on hidasta, varsinkin demokratian vallitessa. Se ei ole rationaalista, siihen littyvät liian vahvasti politikkojen kilvoittelu omasta asemastaan poliittisessa hierarkiassa ja asemasta kansakunnan kaapin päällä.

Juuri tästä demokratiaan sisään rakennetusta puutteesta johtuu se että velkaantumiskehitystä ei saada loppumaan. Esimerkkinä Ranskan viime vaalit, jonka seurauksena Ranska vain lisää julkisia menojaan, vaikka niitä pitäisi kaiken järjen mukaan vähentää.

Jos niistä asioista joita varten EVM on perustettu kaikista tehtäisiin poliittisia päätöksiä niin päätöksenteosta ei tulisi mitään. Tämän ovat huomanneet jopa johtavat politikot ja sen takia juri sellainen systeemi kuin EVM on perusteilla.

Nuo asiat joita kerrot ovat tietenkin varmaan tavallaan haittoja ja puutteita, mutta niiden kääntöpuoli on se hyvä puoli jota varten EVM tarvitaan ja sen takia se on olemassa.

Eivät Roomalaisetkaan olisi tasavallan aikana pärjänneet kriiseistään demokratian avulla. Heidänkin ratkaisunsa oli määräaikainen diktaattori päättämään asioista demokraattisen järjestelmän sijasta. Tämä oli Rooman pelastus monessa tapauksessa ja se on kyllä ihan historiallinen fakta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Puhun EVM-sopimukseen kirjatuista faktoista.
Kiistätkö nämä faktat 1-5)?

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Blogissani esittämät lainan antoehdot olen poiminut tämän päivän lehtiartikkeleista. En ole seurannut, miten Urpilainen on eduskunnassa asiaa selittänyt. Omamasta valuutasta, joka ilmeisesti on Henry Björklidin tavoite olen eri mieltä. Kyllä tavoitteena pitää olla euroalueen säilyminen ja Suomen pysyminen sen jäsenenä. Omaan valuuttaan ajaudutaan, jos kaikki toimenpiteet euron säylylltämiseksi eurooppalaisena yhteisvaluuttana epäonnistuvat.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tiedän tämän ongelman.
Kuitenkin eduskunta äänestää asiakirjasta, valtiosopimuksesta.
Ja se eroaa huomattavasti siitä, mitä nytkin, juuri tällä hetkellä eduskunnassa "annetaan ymmärtää".

Opposition, oli oppositiossa kuka tahansa, ongelma on se, ettei se pysty tuomaan esiin suuressa salissa jotakin spesifiikkiä pykälää ja todistaa asioita asiantuntijoiden avulla.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Arvatkaa kuka sanoi eduskunnassa:

"Suomi ei ole vaatimassa EVM:n käytön yhteydessä vakuuksia, ja tämä on ollut koko ajan hyvin selvä — myös siinä vaiheessa, kun hallitusneuvotteluja käytiin — koska EVM:n kautta annetut lainat ovat ensisijaisia, ja näin ollen siinä myöskin veronmaksajien asema on turvattu. Koska lainat ovat ensisijaisia suhteessa yksityisen sektorin lainoihin, niin näemme, että vakuuksia ei tarvitse vaatia, toisin kuin ERVV:n eli väliaikaisen mekanismin käytön yhteydessä. Ja siinä Suomen linja on hyvin selkeä: jos ERVV:tä jatkossakin käytetään jonkin maan tukemiseen, niin Suomi vaatii jatkossakin vakuudet. Ei Kreikka ole tässä mikään poikkeus, ja uskon ja tiedän ja voin sen kollegoille kertoa, että tämä on myöskin noteerattu muualla Euroopassa, että Suomi näitä vakuuksia jatkossakin vaatii."

Sitten siinä on pieni virhe:
EVM-lainat eivät ole ensisijaisia, vaan toissijaisia.
IMFn antamat lainat ovat ensisijaiset.

Henry

Arvo Kuusela

"EVM-lainat eivät ole ensisijaisia, vaan toissijaisia.
IMFn antamat lainat ovat ensisijaiset."

EVM- lainat ovat siis ensisijaisia jos IMF- lainoja ei ole.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

LOL
Jos ei IMF ole mukana, eli pettää sanansa, on tuskin paljon muutakaan.

Kiistätkö faktat 1 - 5?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mielenkiintoisia selviäjiä ovat olleet finanssikriisissä Latvia ja Viro. Etenkin Latviassa on ollut ennennäkemätön hevoskuuri, joka on saanut taloude paremmalle tolalle.

Itse ratkaisisin eurokriisin kuitenkin näin:

1. Valtiolle oikeus painaa rahaa velattomasti
2. Uutta rahaa voi käyttää vain julkisiin hankkeisiin. Autobahneja ristiin rastiin, satamia ja tietoverkkoja, Tutkimusta ja koulutusta.
3. Uusi raha lisää kulutusta ja ohjautuu selvinneille pankeille investoitavaksi
4. Uusi julkinen infra laskee yritysten kustannuksia ja nostaa kansantalouden tuottavuutta

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Tämän päivän välikysymyskeskustelu eduskunnassa toivottavasti on selkeyttänyt tilannearviointia. Pitäisikö pääministeri Kataisen todella mennä EU:n kokoukseen ilmoittamaan, että Suomi eroaa eurosta ja ilmoittaa samalla, että Suomi ei luota EKP:n eikä Euroopan Unionin johtoon.

Katainen kieltäytyi puheenvuorossaan opposition hänelle tarjoamasta kunniasta. Lisäksi Urpilainen selvitti tarkasti Suomen menettelyn. Suomesta ei lähde espanjaan centtiäkään. Sen sijaan Suomi takaa omalla osuudellaan ja takuita vastaan, että Espanja saa tarvitsemansa lisärahoituksen pankkisektorinsa pelastamiseksi.

Tavoitteena on euron säilyttäminen, ei kaataminen ja sen myötä kaaoksen aikaan saaminen. Tästä lyhyesti on kysymys.

Olli Pusa

Suomesta ei mene centtiäkään Espanjaan. Suomi takaa lainaa Espanjalle. Eikö Urpilainen ymmärrä, mitä yhteistä on riskin mielessä lainalla ja takauksella.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Suomesta lähtee 1,44 miljardia Luxemburgilaiselle EVM-pankille. Mihin rahat sitten menevät, siitä päättää pankin hallinto, toimitusjohtaja etunenässä. Pankin hallitus kokoontuu määräajoin, johon Juttakin kuuluu, kuulemaan mihin rahat ovat menneet?
Pankin hallitus voi myös määrätä mihin rahat menevät - jos pääsevät yksimielisyyteen, mutta toisaalta pankin toimitusjohtaja voi tehdä mitä lystää - varsinkin jos maat eivät ole samaa mieltä asioista.

Luuleeko joku tosissaan, että jos Jutta on muiden kanssa samaa mieltä, eikä siitä välitetä, niin Jutta tulee kaapista ja kertoo, että "isot pojat eivät kuunnelleet häntä?" [vaikka hän topakasti löisi käsilaukkunsa pöytään, niinkuin Natri-Kumpula asian ilmaisi].

Henry

Katja Korva

Hei Viljo,

Olen samaa mieltä siitä, että näissä euroasioissakin on hyvä pitää puurot ja vellit erillään: yläkanttinen kustannusarvio on tosiaan eri asia kuin langenneet vastuut. Finanssisosialismin vastustajien on säilytettävä uskottavuutensa, pölhöpopulisteiksi leimautuminen ei hyödytä ketään.

On todennäköistä, että euron kaatuminen tai siitä irtautuminen tulee aiheuttamaan 'markkinahäiriöitä', jotka tulevat heijastumaan negatiivisesti vientivetoiseen talouteen. Mielestäni on kuitenkin selvää näyttöä siitä, että nykyisenkaltainen tekohengitys ei toimi, tässä yritetään epätoivoisesti padota sellaista, joka vyöryy hyökyaallon lailla. Kriisin hoitaminen taitaa tulla kalliimmaksi kuin irti päästäminen. Olennaista olisi vastuun palauttaminen sijoituspäätöksistä. Projektibondit kuulostavat ainakin minun korvaani eurobondien ja keynesiläisen kuplaelvytyksen sekasikiöiseltä risteymältä.

Edustit mm. vuodentakaisessa blogissani hieman toisenlaista suhtautumista:

http://katjakorva.puheenvuoro.uusisuomi.fi/71016-l... (löytyy kommenttisi alusta)

Olenko tulkinnut väärin vai onko suhtautumisesi todella muuttunut? Jos on, niin mikä sen on saanut muuttumaan?

Jarmo Makkonen

"Edustit mm. vuodentakaisessa blogissani hieman toisenlaista suhtautumista"

Tämähän taitaa olla Suomen politiikassa isompi dilemma, eli äänestetään ideologian tai mielikuvan perusteella "omaa" puoluetta eikä seurata eduskunnan toimintaa kuin neljän vuoden välein median julkaisuista joista käytännössä kaikki ylistävät nykyisiä hallituspuolueita.

Mistä saadaan näkyvä, todellinen oppositio medialle?

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Vuosi sitten velkaantumisesta elämöivä populismi ei ollut lähellekään nykyisissä mitoissa. Se on vaikuttanut eniten omaan suhtautumiseeni asiaan. Olivat asiat miten tahansa, pitäisi keskustelussa ja kirjpoittelussa pyrkiä todenmukaisuuteen. Nyt eniten pinnalla on pelkkä elämöinti

Jorma Kassinen

"Toisaalta kohdennetut projektipondit ovat mahdollisia. Ne suunnattaisiin velkamaiden infastruktuurin kuten lentokenttien, teiden ja tietoliikenteen kehittämiseen."

Ja mitenkähän Suomi tästä hyötyy?
Saksa toki rakentaa ja toimittaa nuo mutta mites tämä tyhmä impivaaralainen?

Euro hajoaa 100% varmuudella.
Se on historiallinen, tilastollinen ja taloudellinen tosiasia.
Mitään edellytyksiä tällä konfederaatiolla ei ole.
Mitään kannatusta näille paketeille tai integraatiolle ei ole yhdessäkään jäsenmaassa.

Eurooppa ei ole muuttunut miksikään 20 vuodessa.
Etelä käytti rahat jotka ilmaiseksi sai ja nyt jättää velat maksamatta.
Aivan kuten aina ennenkin.

EU ei saa Kreikkalaisia tai Italialaisia maksamaan verojaan.
Ei siinä kukaan onnistu koskaan.

Aki Mönkkönen

Jotain on pahasti vialla, jos eduskunnassa vain pölhöpopulisti ymmärtää tämän EUfoorikkojen linjattomuuden vievän tuhoon? Sitten tämä pölhöimmistä pölhöin EUfoorikko Katainen kertoo kansan pakottaneen hänet puolustamaan EU:a. Voi hyvä Isä!

Eero Tillanen

"Ongelma ei Soininvaaran mukaan ole siinä, menettääkö Suomi operaatiossa miljardin vai kaksi lopullisesti, vaan siinä, että jos laman laajenemista ei pystytä pysäyttämään, se maksaa Suomelle, jonka talous on vientietoinen, paljon enemmän."

Tuota samaa paskapuhetta hallituspuolueiden edustajat jaksavat jauhaa. Ikävä totuus on kuitenkin se, että:

- Edes kaikkien EU-maiden kansalaisten varat eivät riitä tämän velkakuplan hallittuun pienentämiseen nollaksi.

- Tukipaketeilla ja lainatakauksilla ei ole mitään merkitystä. Kuinka monta kertaa Katainen ja Urpilainen ovat jo VALEHDELLEET, että kriisi on muka jo ratkaistu?

- EVM:n todellinen tarkoitus ei olekaan pienentää velkakuplaa, vaan tuhota niiden maiden kansantalous, joka ei ole vielä kuralla.

- EVM on mekanismi, jolla on kaikki valta muttei mitään vastuuta. Tällainen on jokaisen täydellistä ylivaltaa tavoittelevan märkä päiväuni. Sionistit ovat todella tyytyväisiä, mikäli Suomi ja muut vielä kunnossa olevat maat sitoutuvat siihen. Eivät nimittäin ole liittymisen jälkeen montaa vuotta.

- Nimellisesti EVM:n omistavat EU-jäsenvaltiot, mutta miksi valtaa käyttää siinä silti Goldman Sachs?

http://aotearoaawiderperspective.wordpress.com/201...

Lukekaa tuon linkin teksti ajatuksella, ennen kuin alatte nimitellä minua salaliittoteoreetikoksi.

"Give me control of a nation's money and I care not who makes her laws."

- Mayer Amschel Rothschild

Veikko Vitikainen

Nyt on viljon Shakkipelissä Matti kukkarossa.
Miten voi toimittajahenkilö olla noin ulkona todellisesta
tilanteesta. Kukaan, en ainakaan minä ymmärrä alkuunkaan mihin
perustuu viljon ruusuiset näkymät siitä, että suomen veronmaksajille
ei muka tulisi tästä eurokohelluksesta tappioita. Uskallan viljon kanssa lyödä vetoa, että suomen bruttokansan tuotteeseen nähden veronmaksajien rahoja ei koskaan suomen historiassa ole poliitikkojen typeryyden takia
jouduttu menettämään kuin kankkulan kaivoon, näin valtavissa mittasuhteissa.
Kaikkein optimistisinkin laskelma tuottaa tuloksen jossa Suomen kansan varoja on hävitetty tyhjyyteen n. 20 miljardia Euroa tämän hallituksen täysin järjettömän politiikan takia. Eli suorat täysin varmat menetykset
ovat n 8000 euroa Suomalaista kohti. Ja optioina muut takausvastuut mukaanlukien, menetykset ovat Iltasanomissa arvioitu alakanttiin.
Koska nyt ei ole mukaan laskettu niitä menetyksiä jotka tämä eurokohellus on aiheuttanut koko maailaman talouteen, jonka kohelluksen maksajana Etupäässä Suomi tulee olemaan kutistuvan kansantalouden myötä
etupään maksajana.
Oletan, että Viljo ei ole koskaan tehnyt oikeita töitä ja töiksi ei lasketa toimittajan sepustuksia.

Viljo, käy kiertokoulu uudelleen!!!

Veikko Vitikainen

Koskaan ei maailman taloushistorian aikana ole todistettu että maailmanlaajuista lamaa olisi voitu pysäyttää täsmäpommittamalla
laman lähtöpistettä massiivisella euronapalmilla. Tämä maailaman taloushistorian karmein erehdys tullaan muistamaan vielä monissa
historian ja taloustutkijoiden kirjoituksissa ennätysmäisenä virhekokeiluna.
Mutta, siinä vaiheessa Suomalaisten varat on jo menetetty. Taloushistorian tärkein opinkappale on: menetetty euro on menetetty ja joku joutuu tekemään työtä ankarasti tämän hukkaan heitetyn euron maksamiseksi. Eli tyhjän työtä. Kuka ottaa tästä vastuun. ???

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Onko naapuripitäjän Viljokin ollut Jutan mukana Bilderberg-salaseuran miitingissä? Se selittäisi molempien - Jutan ja Viljon - suomalaisten etujen vastaiset ja kansainvälisten kapitalistipiirien etujen mukaiset ajatukset ja - valitettavasti myös teot!

Mihin on sosialidemokratia kadonnut? Ei ole Kalevi Sorsan jälkeen näkynyt!

Artturi Noitalahti

Oletko Viljo sitä mieltä, että Suomelle oli hyväksi liittyä euroalueeseen? Jos olet, niin kuulisin mielelläni perustelut. Mutta älä luettele niitä kaikkein kuluneimpia perusteluja. Niiden alas ampuminen on niin helppoa, ettei enää oikein jaksaisi...

Kalevi Seppänen

Projektibondeista en tiedä mutta kävin moikkaan kavereita Tenerifalla ja kattelin motaria siinä. Kaveri tuli ja kerto että sitä on tehty kohta 12 vuotta eikä vieläkään liiku auton autoo. Jos kattoo Tenerifan karttaa ja kokoo niin voi alkaa ihmetteleen mihin se 12 vuotta on käytetty. Sit huvipuisto, ihan valmis siis,spaceshotit ja kaikki muutkin vehkeet. Ruostuu siihen pystyyn, ei ikinä ole ollut puisto auki. Sitten ne taloissa maalaamattomat julkisivut(Kreikassa kans) ja tököttävät harjateräksen pätkät. Kummassakaan maassa ei tarvi maksaaa kiinteistö veroa jos tietty prosentti talosta ei ole valmis. Voila!!! Jätetään julkkarit ilman maalia ja/tai harjateräkset nurkissa pystyyn niin se riittää veron kiertoon. Kaikki jotka näissä maissa on käynyt on varmasti näitä nähnyt. Noh itse muutankin juuri Tenerifalle syksyllä, nauttimaan teidän maksamia tukia. Ai niin sit yks saaren isoimpia lomakyliä, mätänee sinne koska rakennusvaiheessa kaikki se raha mikä piti laittaa kunnallistekniikkaan ja infrastruktuuriin meni ihan johonki muualle. Joset pystytteli sielä elementtejä kuukausi tolkulla ihan vaan näön vuoksi. Sielä o, hotlat pystyssä vuorenrinteellä ilman sähköö, ilman vettä, ilman katuja. Mutta niin kuin sanoin, teen muutoksen kusetetusta kusettajaksi.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Onhan sekin hyvä, että kerrot syistä, jotka ovat johtaneet eteläisen Euroopan maat talouslamaan. Jatka siitä ja kerro mielipiteesi, mitä siellä pitää tehdä, jotta päästäisiin niin sanottuun normaaliin taloustoimintaan eli mitä keinoja pitäisi käyttää korruption ja verotuksen kiertämisen kitkemiseksi?

Jorma Kassinen

Ei makseta veronkiertäjien velkoja Saksalle, Ranskalle, USA:lle ja Briteille.
Me kun emme ole lainoista itse hyötyneet millään tavoin.
Niiden maksattaminen suomalaisilla on moraalisesti väärin.

No moraalista nyt on turha sosiaalidemokraatille puhua joten,

Etelä-eurooppalaiset eivät maksaneet verojaan 20 vuotta sitten, eivätkä he maksa niitä nyt, eivätkä he maksa niitä 20 vuoden kuluttuakaan.
Itäeurooppalaiset eivät maksa verojaan nyt, eivätkä 20 vuoden kuluttua.

He käyttivät euron mahdollistamat halvat lainat ja EU:n rakennetuet surutta ja nyt jättävät velkansa hoitamatta.

Mikään ei muutu.
No on tässä tietenkin nyt tälläinen 4 vuoden jakso jossa sinisilmäinen Suomi takaa muiden lainoja kunnes on itse konkurssissa.
Mutta se on vain rikka rokassa ja ei muuta mitään.
Suomi voi jatkaa Saksan osavaltiona, luontopuistona ja mineraalivarastona.

Kalevi Seppänen

Hyvä kysymys. Olen asunut Espanjassa mantereella ja saarilla ihan töitä tehden(laittomasti tietenkin). Jossain päin taas osataan rokottaa(kiristää) todella törkeästi. Ensi pesti oli Baskimaalla, kylässä nimeltä Leiza. Autokauppias oli tilannut Suomesta hirsitalon jota lähdin pystyttämään. Talo maksoi (siis pelkkä runko ja kurkihirsi päälle) muistaakseni n.28 000€ ja byrokratia eli lahjukset saman verran. Välillä tuntui että sielä täytyy maksaa koko ajan vähän kaikille. Siis jos haluat tehdä bisnestä. Itse tein töitä Venäläis miljonäärille jonka golf kaverina oli Guy Hamilton(ohjaaja mm. Pallosalama) ja vaikka en kauheasti korviani höristellyt niin kyllä siellä kuulee kaikenlaista.Kuka hallitsee rakennusalaa kuka ilotyttö bisnestä jne. Mutta mutta... Ei minusta se meiniki silloin näyttänyt siltä että kaikki on näin päin v...ua. En nyt ehkä vastannut Viljon kysymykseen ollenkaan. Se manjana manjana meininki
ja korruptio on vaan niin syvässä sielä. Espanjalaisilla on varmasti ollut oma "maan tapa" diktatuurin aikana ja kun Franco tapettiin jäi varmaan "tavat" päälle.

Jorma Kassinen

"Se manjana manjana meininki ja korruptio on vaan niin syvässä sielä. Espanjalaisilla on varmasti ollut oma "maan tapa" diktatuurin aikana ja kun Franco tapettiin jäi varmaan "tavat" päälle."

Kyllä se puhdas talous toimii paljon tehokkaammin ja paremmin kun verotettu sosialistinen talous.
Espanja, Kreikka ja Italia pärjäävät oikein hyvin ilman euroa.
Toki hauskahan se on ollut hölmojen taskut tyhjentää.

Mutta hommahan jatkuu euron jälkeenkin ei se siihen lopu.

Viljokin se lähtee lomalle taas joskus.
Laskeutuu lentokentälle jonka lainoja Suomi lyhentelee.
Maksaa euroilla kun kaverit "kojussa" antavat hyvän kurssin.
Käy katsomassa nähtävyyksiä ja ajelee Suomen maksamia uusia moottoriteitä saksalaisella tai ranskalaisella autolla.

Eikä se torikauppa suomestakaan eurosta alkanut eikä euroon lopu.
Sitä vain on liian vähän ja pelivaraa ei ollenkaan kun julkinen talous on meillä 64% oikeasta taloudesta.
Tuolla etelässä on 30-40% terve valkoinen talous virallisen BKT:n lisäksi.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Kalevi Seppänen: Olisit voinut esittää aluksi vaikkapa kiinteistöveroperusteiden muuttamista siten, että vero peritään omaisuuden käyvän arvon perusteella talon tai muun rakennuksen valmiusasteesta riippumatta. Lisäksi voitaisiin saatää viivästyneelle valmistumiselle lisävero. Arvot taas on missä tahansa helppo arvioida toteutuneiden kauppojen hintojen perusteella. Pitää myös muistaa, että arvo se on tontillakin ja maatalousmaalla, vaikka alueella ei olisi yhtään rakennusta. Kaikelle kiinteistökaupalle pitää lisäksi säätää omaisuuden siirtovero saman tapainen kuin Suomessa.

Jorma Kassinen

Kuka sen lain säätää?
Kuka sen tiedon kerää.
Kuka sitä valvoo, perii tai kerää?

Ja asiahan hoituu 100 eurolla verovirastossa kuten ennenkin.
Täytyyhän sitä virkamiehenkin elää.

Ja Italian mafia vaan nyt yksinkertaisesti luovuttaa Suomen Sosdemien edessä ja alkaa maksella alv:tä toiminnastaan kunhan vaan pyydämme.

Mitään muutosta ei näihin asioihin ole tulossa.
En ymmärrä kuinka kukaan voi Suomesta tälläisiä edes lupailla.

Kari Virtanen

Sosialidemokraatit ovat aina edustaneet pölhöpopularismia.

Heidän toimestaan Euroopan asiat ovat niin huonolla tolalla kuin ovat.

Aate tulisi kriminalisoida.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Johan ovat mahtavaa ja aikaansaavaa porukkaa nuo sosialidemokraatit, jotka yleensä kuuluvat vähemmistöön. Enemmistönä yleisimmin ovat oikeisto- ja keskustapuolueet sekä äärivasemmisto. Tapahtui mitä tahansa, kaikki on sosialidemokraattien joko syytä tai ansiota. Suuret kiitokset uskosta vaikuttavuuteemme.

Kari Virtanen

Näkemykseni perustuu aatehistoriaan, eikä uskoon.

Käytännössä koko viimevuosisadan Euroopan poliittista ajattelua on leimannut sosialidemokraattinen ideologia, riippumatta puolueen nimestä, kirkkokunnasta, tai pankkiryhmittymästä, viimeaikoja kohti kiihtyen. Myös erilaiset sosialidomokraattiset puolueet ovat vallinneet vuosikymmenet monia maita joko suurimpina puolueina, tai niiden kanssa hallitusyhteistyössä.

Poikkeuksen tekevät jotkin Etelä- ja Itä- Euroopan maat, joissa on ollut joko sotilas-, kommunisti- tai muu diktatuuri hallitus. Tosin nämäkin ovat edustaneet käytännössä sosialismin kansallisempia(natsismi), tai vähemmän demokraattisempia suuntauksia(kommunismia).

Euroopan kriisi on sosialidemokratian ja sosialismin kriisi, koska puhdasta oikeistoa Euroopassa ei edes ole. Kaikki nimittely oikeistoon ja vasemmistoon tapahtuu vasemmistoryhmittymän lahkojen kesken.

Euroopan kriisit loppuvat vasta kun sosialismin pölhöpopularismi loppuu.

Kalevi Seppänen

Viljolle:
miellelläni olisinkin, mutta olen vain tavallinen jätkä joka käytti oppivuodet alpeilla kiipeilyyn ja kun vielä oli mahdollista jotain tajuta päätin alkaa ajamaan pyörällä niin lujaa kuin mahdollista alamäkeen. On kuule älli jäänyt ensi ohueen ilmaan ja loput sitten puitten runkoihin.
Mutta niin kuin Kreikka on meitä opettanut ja nyt Espanja, on hyvin vaikeaa alkaa kiristämään kansan vyötä jos vuosikymmenet on kaikki saanut osansa korruptiosta. Mutta tuosta verosta. Ehkä pitäisi verottaa tonttia eikä rakennusta. Ja vaikka korpee pimeesti kaikki Instrum Justitiat ja Lindorffit(pidän kyseisiä yrityksi todellisina haaskoina ihmisten epäonnien haudoilla) puuttuu Espanjasta kaikki perintä. Mitään ei siis pysty perimään paitsi oikeuden päätöksellä ja jos KAIKKI osapuolet eivät saavu istuntoon se perutaan. Tiedän tämän ystäväni kokomuksesta.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Ettei vain sattuisi sittenkin pankki- ja rahalaitosjärjestelmällä olla oma osuutensa kriisin syntyyn. Jos kaikille lainoille olisi alunperin vaadittu aidot ja riittävät takuut sekä tarpeeksi lyhyet maksuajat niin, ettei pelkkiä korkoja maksava olisi enää saanut lisää lainaa, koko vyyhteä ei olisi syntynytkään.

Olisimme paljon terveemmällä pohjalla, jos pankit valvoisivat edes sen, etteivät myönnä kenellekään lainaa entisten lainojen maksua varten, jolloin asiakkaan velkasumma kasvaa koko ajan vähintäänkin erääntyvien korkojen verran. Ongelma on ikivanha. Jo Platon aikanaan määritteli asian jokseenkin näin: Velkaongelmia olisi vähemmän, jos lainan antajilla olisi suurempi vastuu.

Kari Virtanen

Eurooppalaisessa sinipuna sosialidemokratiassa kenenkään ei tarvitse kantaa vastuuta mistään, sillä pankkien ja velallisten tappiot sosialisoidaan veronmaksajilta, mutta voitot ne saavat pitää itse.
Minulle tämä on todiste sosialidemokratian voitosta yhteiskunnasta, sillä sosialistisen alkuideologian mukaan tuotantovälineet ja pääoma tuli ottaa haltuun, mutta demokraattisin keinoin, alun väkivallan epäonnistuttua. Siitä nimi sosialidemokratia, erotukseksi kommunisteista, jotka luokkasodassaan edelleen pitäytyvät väkivaltaiseen vallankumoukseen.

Toimituksen poiminnat