veehoo Tarkoitus on levittää ajatuksiani muiden luettavaksi ja tiedostettavaksi.

Kriisistä kriisiin

Kreikan ja EU:n yksi kriisi on taas kerran mahdollista ylittää, kun Kreikan vaaleissa sopimuksista irtautujat jäivät häviölle. Kreikkalaiset äänestivät niukasti, mutta silti selvästi eurossa ja EU:ssa pysymisen puolesta. Hallitusneuvotelut näyttävät, miten Kreikka jatkaa nykytilanteesta. Heittäännyn ennustajaksi. Arvioin, että neuvottelut käydään pikavauhtia, mutta silti niin takarajoille kuin on mahdollista. Siinä on taas spekuloijille saumaa tuhorellestelylle. Sillä ei vain enää ole aiempaa vetoa.

Tähän väliin on hyvä muistuttaa siitäkin, ettei Suomi ole lapioinut Etelä-Eurooppaan rahaa tuosta vaan, kunhan ovat muistaneet pyytää. Omaa raha suoraan Suomi ei anna ollenkaan, mutta on mukana lainajärjestelyillä, joilla Kreikka ja muita velkamaita on tuettu. Sekin on aiemman hallituksen menettelyä varmemmalla pohjalla, kun Suomi on saanut takausosuuksille takuut.

Aleksander Stub esiintyi tänä aamuna edukseen, kun hän selvitti, että Suomi on ollut ja on lainajärjestelyissä mukana myös itsekkäistä syistä. Toiseksi ei ole sopivaa, että kun on mukana rahaliitossa eli erurossa, niin järjestelmästä poimitaan vain rusinat ja toiseksi Suomen kansantuotteesta 40 prosenttia koostuu viennnistä. Jos Euroopan talous taantuu, me kärsimme siinä kaikkein eniten. Nämä ovat ne perussyyt, miksi Suomi on Euroopan rahakriisissä toiminut siten kuin on tapahtunut.

Kreikan kriisi ei ratkea tähän. Vaalitulos antaa kuitenkin aikaa pohtia keinoja, joilla Kreikka saadaan kasvu-uralle nykyisetä aallonpohjasta. Tähän tietysti kuuluisi väittää, että turhaa touhua, ei Kreikka kuitenkaan selviä ja perässä tulee vielä Italia ja ehkä Ranskakin ja Belgia. Näitä riittää. Kunkin maan tilanne on silti erilainen, vaikka kysymyksessä on velkakriisi. Esimerkiksi Espanjan valtiontalous on perimmältään kunnossa, mutta ongelmana ovat itsenä umpikujkaan ajaneet pankit.

Velkamaitakaan ei pidä laittaa samaan karsinaan pelkän velan perusteella. Ensin pitää tarkastella maan kansantuotteen luonne ja valtion kyky kriisin hallintaan. Kreikka on velkamaista kaikkein heikoin, mutta kun sielläkin on toivoa, on toivoa myös muualla. Kokonaisuutena Eurooppa on vähemmän velkaantunut kuin  USA, mutta täällä on muutama velkapesäke. Ne pitää selvittää, eikä rynnätä ensimmäisenä hajottamaan koko järjestelmää.

Selvittelyyn menee aikaa ja sinä aikana näemme vielä monta kriisiä, mutta jokaisesta niistä selviäminen vahvistaa Euroopan mahdollisuuksia. Miksi siis pitäisi heittää asia sikseen ja yrittää ulos Euroopasta, kun sitä mahdellisuutta ei edes ole.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Mitäs Viljo olet mieltä ministereiden lupauksista?

http://www.kainuunsanomat.fi/Kainuu/1194747563366/...

"Jos ei makseta niin me emme maksa"

Jos se tosiaan on noin sovittu hallituksessa niin mitä järkeä EVM:ään osallistumisessa on Suomelle?

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Ei Stub ainakaan tämän aamun haastattelussa mitään luvannut. Hän vain selvitti Kreikan tilannetta ja Suomen toimintaperiaateita euromaana.

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Stuppi puhuu omiaan...

Mitäs sanot Kiurun ja vasemmistoliittolaisen ministerin lausunnoista Kajaanissa?

Aika outoa puhetta EVM järjestelmän kannalta....=)

Olisko vaalipuheista kyse?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Älkää viitsikö kiusata Viljoa! On hyvä, että edes Viljo uskoo näiden stubbien, kataisten yms. juttuihin.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Jos näiden blogikirjoitusten perusteella yrittää päätellä jotain tosiasiallisesta tilanteesta, kauaksi se jää siitä, miten asiat oikeasti ovat. Lamauskoiset EU:n hajoittajat eivät luovu kannastaan koskaan. No, mielipidekirjoituksiahan nämä valtaosaltaan ovat. Silti toivon, että ne olisivat edes vähän analyyttisempia.

Toimituksen poiminnat