veehoo Tarkoitus on levittää ajatuksiani muiden luettavaksi ja tiedostettavaksi.

Tiedotussotaa ja mittavirheitä

Jokohan Euroopassa on laantunut sellaisen virheuutisen levitys, että Urpilaisen lausuman mukaan Suomi valmistelee eroa eurosta ja varmaan saman tien EU:sta. Tämä on vain yksi esimerkki, millaisia uutisankkoja tiedotusvälineet kritiikittömästi levittävät. Huono uutinen on hyvä. Se myy. Siksi niitä levitellään. Jos muuta ei saada aikaan, niin epävarmuutta ja uusi uutinen siitä, ettei Urpilainen eroa tarkoittanutkaan, vaan vaikkapa tiukempia ehtoja velkamaille ja taas saadaan vettä myllyyn, että mitä nuo ehdot mahtavat olla.

Uuden Suomen blogipalstoilla on runsaasti esimerkkejä velkaongelman pyörittelystä. Tavaksi on tullut liittää kirjoitukseen jono linkkejä asianatuntijoiden kirjoituksista, jotka vahvistavat omaa kantaa. Lopullinen tulkinta jää lukijan vastuulle, kuten savolaisten puheen ymmärtämisessä: Vastuu on kuulijalla.

Suomessa erosta eroamisen vaikutusten selvittämistä ovat esittäneet muutamat rahoitusalan asiantuntijat. Selvitys ei ole sama asia, kuin eron valmistelu. Minäkin kannatan selvitystä, mitä uhkia ja mahdollisuuksia eurosta eroamiseen liittyy. Tarpeeksi laaja asiantuntijoiden selvitys aiakin laimentaisi nykyistä jyrkkää eipäs saapas-pieksu -keskustelua.

Urpilainen kannattaa selvitystä. On normaalia, että itsenäinen valtio asettaa erilaisia työryhmiä selvittämään tulevaisuuden uhkia ja mahdollisuuksia. Ei tässä nähdäkseni ole sen kummempaa, vaikka jotkut tulkitsevat tilanteen sellaiseksi, että ero eurosta tulee joka tapauksessa ja nyt se on vain entistä lähempänä. Yhden laijin uskovaisuutta sekin.

Nykykriisin selittelyn yksi perusharha on, että velkamaiden talouden alamäki, joka on totta, lasketaan yleensä siitä talouden huipusta, mikä se oli ennen kuplan puhkeamista. Normaalitalouden päällä oleva kupla oli kuitenkin pelkkää höttöä, jota ei pitäisi laskea bruttokansantuotteeksi lainkaan. Oikea taso on se, mikä maassa vallitsi ennen äkillistä velkamäärän kasvatusta.

Tähän liittyy toinenkin ilmiö. Vaikka rahamääräinen velka olisi säilynyt ennallaa, on sen osuus kansantulosta kasvanut juuri siinä suhteessa kuin kunkin velkavaltion BKT on alentunut ja, kun se lasketaan kuplan päältä, saadaan todella huikaisevia lukuja. Kaikissa tapauksissa on niin, että velkaa on hoidettava nykyisellä kansantulolla. Jos taloutta ei saada kasvuun, velan hoito ei onnistu.

Yhtenä helppona ratkaisuna on esitetty, että jos velkamaiden verotusaste nostetaan Suomen tasolle, voi esimerkiksi Espanja rahoittaa joka vuosi tuollaisen 100 miljardin talousvajeen ja hommahan olisi sillään hoidossa. Katsotaanpa. Velkamaissa sosiaaliturvan taso ei ole sama kuin pohjoismaissa ja vaikkapa Saksassa. Se tarkoittaa, että perheet elättävät vanhuksensa, kun Suomessa kustannuksista vastaa pääosin yhteiskunta.

Kysymyksessä on kaksi eri mallia hoitaa sama asia. Meillä verot ovat korkeammat, mutta perheiden ja yksilöiden omavastuu sosiaalimenoista on pienempi. Velkamaissa asia on toisin. Veroja maksetaan vähemmän, mutta niin myös yhteiskunnan tuki ongelmatilanteissa on kapeampi. Oma lukunsa on korruptio ja verojen kierto, mutta sitäkään ei nopeasti saada edes siedettävälle tasolle. Nollatoleranssiin tuskin päästään missään.

Yksi EU:n perusrakenteista vaikeuttaa talouden tasapainoitusta. Se on pääomien vapaa liikkuvuus. Voidaan vain arvailla, miten paljon vaikkapa espanjalaiset ovat siirtäneet varojaan turvallisempiin maihin ja veroparatiiseihin. Nykysäännökset antavat suojan tällaiselle yhteiskunnan kannalta haitalliselle toiminnalle. Sen päälle tulevat varsinaiaset väärinkäytökset.

Yksi mittaharha on sekin, että euro on nykylaman varsinainen syy, vaikka kaiken taustalla on yltiövapaa pankki- ja rahalaitosjärjestelmä. Mistähän mahtavat johtua vaikkapa Englannin talousvaikeudet, kun se ei ole euromaa. Se on kuitenkin mitä suuremmassa märin kytköksissä nykyiseen pankkijärjestelmään.

Aivan viimeisimpänä on tullut ilmi Barclays -pankin korkohuijaus, joka alkoi jo 2005. Pankki manipuloi korkoa ja hinnoitteli sen pohjalta finanssituotteitaan. Pankki on tuomittu 350 miljoonan euron sakkoihin tihutöistään. Pankille se tuskin on muuta kuin yhden liiketoimintahaaran kustannuserä. Uusliberalistisen tuhoisa finanssikulttuuri on levinnyt laajalle. Samasta toiminnasta epäillään useita pankkeja eri puolilla maailmaa.

Olen aiemmin esittänyt, että pelitoiminta, jonka piiriin sijoituspankit itse asiassa kuuluvat, pitää erottää kokonaan varsinaisesta pankkitoiminnasta. Vähintäänkin tarvitaan koko finanssisektorin tiukempaa sätelyä. Tämä vaatimus on saamassa yhä enemmän kannattajia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Lasse Laaksonen

Kiitos selkeästä sanomasta. Nyt siis ymmärrämme, että tuli mitä tuli, niin Suomi maksaa vaaditut 50 miljardia. Se on sitten nokkaa päälle yhtä paljon kuin jos Espanja itse maksaisi 450 miljardia. Ja kun maksamisen suunta on Suomesta pois päin ja Espanja haluaa Espanjaan kotiin päin, niin ero onkin kaksin kertainen: Suomesta maksettu 50 miljardia on sama kuin olisi, että Espanjan haluamasta tasosta muutettaisiinkin suuntaa 900 miljardilla!

Kuka on hölmö, minäkö, anteeksi, en ymmärrä.

ulf fallenius

Suomen sisäpolittinen tila ajautumassa siihen että ehkä on aivan mahdotonta Suomen jatkaa eurossa.En kutsuisi ihan uutisankkoiksi näitä eroamis uutisia.Me olemme jo kipupisteessä että saako hallitus mandaattia lisätä takauksia koska Urpilainen niinkuin Katainen on huomannut että politiikkojen ja kansan mitta myös gallup tutkimuksissa rupeaa olemaan täynnä näitä tuki päätöksiä missä riskit on nousemassa koko ajan.Suomea pidetään jo häirikkö maana euro, liittossa ja voi olla tilanne ajautuu niin mahdottomaksi että olemme ensimmäisten joukkossa jotka vaan yksinkertaisesti joutuu eroamaan koska kaikkeen ei kanatta suostua niinkuin Urpilainen on sanonut.Sanoisin että bloggin kirjoittaja ei ole ihan seurannut että missä vaiheessa mennään kriisiä Suomen osalta koska uutisankka ei ole oikea sana tässä tilaantessa missä ero on oikeasti lähempänä kun missään aikaisemmassa vaiheessa kriisiä.Suomi pysyy eurossa mukana jos vastuut ei kasva mutta hyväksyykö muut euromaat sitä se on toinen juttu.Ehkä meitä jopa potkitaan ulos vaatimuksiemme kera.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kyllä molemmat suuntaukset niitä linkkejä jakaa, se vain kielii siitä, ettei kumpikaan suuntaus ole saanut yksimielistä tulkintaa.

Tiedotussodan puolelta taas kysyisin, että miten Italian teknokraattipääministeri asiaan reagoi? Ei hän todennut Urpilaisen sanomisia lainatun väärin. Hänelle annettiin ase erottamaan Suomi Saksan kannasta. Saksa pitää painostaa kumoon eurobondeissa, yhteisessä talletussuojassa, velkakirjojen massiivisessa ostoissa ja tulonsiirtounionissa.

Se on helpompaa, kun saadaan tukittua Suomen suu, ettei täältä ole enää tulossa "kohuotsikoita". Monti vetää oman kansansa puoleen, Espanja omaansa. Ranska komppaa Italiaa, koska heillä on järkyttävät sijoitukset Italiaan.

Jokainen kansakunta pelaa omaan pussiin, paitsi ehkä Suomi. Täällä iskee heti nationalistinatsivahdit nilkkaan kiinni, jos yrittää pitää omiensa puolia. Sen sijaan samat vahtikoirat eivät hoksaa sitä, mitä nuo tuolla etelämpänä puuhaavat.

Toimituksen poiminnat