veehoo Tarkoitus on levittää ajatuksiani muiden luettavaksi ja tiedostettavaksi.

Nokialla päällä hätävaihde

Nokia myy nyt älypuhelintaan Amerikassa puoleen hintaan (alle 50 euroa kappale) kahden vuoden käyttösopimuksilla. Jokainen tällä tavalla myyty puhelin tuottaa yhtiölle tappiota. Miten paljon, siitä minulla ei ole tarkkaa tietoa. Yrityksenä tietenkin on vallata markkinoita ja sen jälkeen nostaa hintaa kannattavalle tasolle. Voi olla, että uhkapeli onnistuu tai sitten ei. Alennusmyynti on kuitenkin yleiseti se vihoviimeisin keino, johon mikään yritys turvautuu, kun se yrittää ulos ahdingostaan.

Miten kauan Nokian oma pääoma riittää tällaisen alennusruletin pyörittämiseen, riippuu  sen tuloista muualla. Halpapuhelimia menee edelleen kaupaksi, mutta niiden kate on alhainen. Nokia saa tuloja myös patenteistaan. Käytännössä Nokia uhraa kaikki tulonsa USA:n markkinoiden valtaukseen ja varmasti vielä osan pääomastaan. Yhtiönä Nokia on luokiteltu roskalainaluokkaan, joten lainarahaa se ei pysty kampanjaan käyttämään.

Elop puhui johtoon tullesaan Nokiasta yhtiönä, joka on kuin palava yljynporauslautta, josta pyritään karkuun yhtä ainoaa siltaa myöten. Halpamyyntikö on se silta, joka jo tuolloin oli Elopin mielessä? Tilanne on nykykielellä haastava. Nokia joko nousee sittenkin tai syöksyy kuiluun ylpeästi liput hulmuten.

Voi olla että Nokiasta lopulta jää jälkeen Meego -puhelin tai mikä käyttökokemuslaite siitä onkin tulossa Nokian entisten työntekijöiden tuottamana.  Jos uhkapeli romuttaa Nokian, sen lopulta ostaa joku vakavaraisempi yritys, jakaa osiin ja myy toimivat osat edelleen. Parin vuoden kuluessa se viimeistään nä'hdään. Sinä aikana Elop ja muutkin johtajat ennättävät lypsää Nokiasta kaiken, mitä siitä on irti saatavissa ja siirrettävissä heidän tileilleen. Minne he sitten siirtyvät, on jo toinen juttu. Upea oli Nokian tarina niin kauan kuin sitä kesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Operaattorille 50 dollaria kahden vuoden sopimuksessa a 1500 dollari ei alennus tunnu missään. Varastot tyhjenevät...

Simo Narkala

Lauri !mikä tuo tuo tonniviissataa on ?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kahden vuoden liittymäsopimus.

Ilkka Luoma

Nokia ei myy Amerikoissa puhelimiaan puoleen hintaan, vaan liike, siis se operaattori, joka kytkee kapulan liittymäänsä. Kytkykauppa tuo mukavat tulot juurikin operaattorille, ja saattaa olla niinkin, että Nokia saa tuosta kalikastaan jopa 94,36 dollaria, siis liittymäkauppias myy tuon nokialaisen tappiolla, ei välttämättä Nokia. Tosin eri maissa on erilaisia sopimuksia, ... jotkut operaattorit jakavat kapulan ilmaiseksi, ei kapulan valmistanut yhtiö :)

Tarkkuutta ystävät!

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Kiitos täsmennyksestä. Jos Nokian määrittämä hinta 94,36 dollaria kattaa valmistuskulut, on Nokia nipin napin kuivilla, koska alennusmyyjä on operaattori, joka myy nokialaista kytkykaupalla ja hankkii sitä kautta varsinaisen tulonsa. Puhelin onkin tässä kaupassa ns. sisäänvetoväline, jonka avulla myydään jotain muuta, josta loppuasiakkaat ovat valmiita maksamaan vaikkapa sen 1500 dollaria. Aika näyttää, onko tästäkään operaatiosata Nokian pelastajaksi. Nokian saama hinta puhelimestaan kuulostaa kovin alhaiselta.

Toimituksen poiminnat