veehoo Tarkoitus on levittää ajatuksiani muiden luettavaksi ja tiedostettavaksi.

Venäjällä henkivät taantumuksen tuulet

Venäjällä oikeus on jatkanut punkyhtye Pussy Riotin kolmen jäsenen vangitsemista puolella vuodella. Yhtye esitti Vladimir Putinin vastaisen kappaleen luvatta moskovalaisessa katedraalissa helmikuussa.

Yhteensä 73 ihmistä on saanut syytteitä Pietarin homoudenvastaisen lain rikkomisesta sen voimassaoloaikana, Pietarin poliisipäällikkö kertoo tiedotteessaan. Pietarin homolaki rankaisee "homopropagandan" levittämisestä alaikäisille jopa 12 800 euron sakoilla. Homoseksuaalisuus on Venäjällä ollut laillista vasta vuodesta 1993 alkaen. Vuoteen 1999 asti se luokiteltiin vielä henkiseksi sairaudeksi.

Nämä ovat oikeastaan vain sivujuonteita Venäjän koventuneesta asenteesta lähes kaikkeen, joka viittaa sen itse määrittämän Lännen vaikutusvallan kasvuun. Ajankohtaisin ja vaikutuksiltaan tuhoisin on Venäjän asenne Syyrian tilanteeseen. Venäjä Putinin johdolla lähtee edelleen siitä, että Assad jatkaa Syyrian johdossa, vaikka ajoittain ei ole tietoa hänen olinpaikastaankaan saati siitä, että tilanne edes osassa maata olisi hänen hallinnassaan.

Assadilla on edelleen asevoimansa tai se, mitä siitä on loikkausten jälkeen jäljellä. Maan ja sen ihmisten tuhoaminen jatkuu niin kauan kuin Assadille uskolliset joukot ovat taistelukuntoisia ja heillä riittä aseita. Loppu siitäkin sisällissodasta tulee. Kysymys on vain uhrien määrästä.

Sotiminen Syyriassa voitaisiin lyhyessa ajassa lopettaa kansainvälisin toimin, mutta Venäjä ja Kiina vastustavat väliin tuloa ehkä enää vain siksi, ettei kunnia siedä perääntymistä. No, sietää se täydellisen häviön. En usko ainakaan siihen, että Venäjä ja Kiina tuovat joukkoja Assadin hallinnon tueksi. Aseita varmasti molemmat ovat toimittaneet, mutta niillä ei ole tehoa, kun varmaankin jo suurin osa päätyy kapinallisille.

Tätä taustaa vasten venäläinkenraali Makarovin uhkailut Suomelle olivat vain kevyttä retoriikkaa, yhden lajin tunnon vahvistusta ja Suomelta tuli juuri sellainen vastaus, mitä Venäjä oli hakemassa. Kylmän sodan kaikuja yhtä kaikki.

Olennaista tässä kaikessa on, että Venäjän nykyhallinto edustaa mennyttä aikaa ja sen haikailuja. Tyttöbändin pitäminen vankeudessa pelkästä musiikkitehosteisesta vitsin murjaisusta ei kuulu minkään lajin demokratiaan. Se on sanan vapauden ja ihmisoikeuksien loukausta puhtaimmillaan.

Samaan luokkaan menee koventunut yhdistyslaki, joka rajaa kaikkea toimintaa, jota voidaan olettaa ulkomaisen rahoitusavun saajaksi. Nettiyhteyksien valvonta myös on tiukentunut. Venäjä on kohta hyvin saman tyyppinen poliisivaltio kuin oli entinen Neuvostoliitto. Eiköhän vain tämän kaiken taantuman takana ole presidetti Putin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

Johan Lom

Paljonkohan siellä saisi kakkua, jos tämä käännettäisiin venäjäksi ja esitettäisiin julkisesti?:

http://www.youtube.com/watch?v=VD6zQqlrWEQ

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

En minä vain tiedä. Sakoilla tuskin selviäisi. Kauhiasti minua pelottaa, tuleekohan tästä porttikielto Venäjälle. Se on kokonaan toinen juttu, olenko sinne koskaan menossakaan.

Petri Haapa

Minä en ole siellä koskaan käynyt. Toisaalta säälittää, että niin upean ja vanhan kulttuurin omaava maa on tuollainen roistovaltiosta seuraava vielä nykyäänkin.

Kari Perälä

Säännöllisenä Venäjän-kävijänä annan Heinoselle vakavan neuvon: Älä mene koskaan venäjälle!

Tuollaisella ylimielisellä ja ja halventavalla asenteella käy aivan varmasti pahasti. Kukaan ei tosin ole kiinnostunut siitä, mitä mieltä olet Putinista.

Olen nähnyt valitettavan monta suomalaista heinosta, jolle on Venäjällä käynyt köpelösti. Eräs heinonen tuli Pietarissa Akademitseskajan metroaseman sisälle täydessä kännissä, yrjöili, veti paksuja savuja Marlbosrostaan (jyrkästi kielletty), pysäytti jokaisen naisen ja huusi tämän olevan typerä huora, urputti Venäjän olevan vaikka ihmisoikeuksia - tuli pari kookasta miestä, otti tuikan otteen heinosesta ja vei jonnekin apinahäkkiin. P-kele, että kuvotti suomalaisena.

Älä mene koskaan Venäjälle! Jos menet, ilmoita edes kulkisesti siitä, että sivistyneet suomalaiset eivät olisi siellä samaan aikaan!

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Miksiköhän tämä Perälä rinnastaa asiallisesti kirjoittavan Heinosen yrjöilevään ja öykkäröivään juoppoon?
Eikö kirjoittajien ylilyönneillä ja suhteettomuudella ole mitään rajaa?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kysymys pitäisi esittää venäläisille. Mitä heidän lakinsa sanoo.

Toisaalta voimme kysyä itseltämme, paljonko olemme viisastuneet tai muuten kehittyneet kun näitä saa vapaasti esittää.

Punk musiikki ei kovin sivistävältä vaikuta.

Joskus 60- luvulla nuo olivat uutuuttaan olevinaan hyvä vitsi. Nyt ne herättävät lähes säälin tunteita.

Huumori on henkevyyden merkki. Raja on kuitenkin olemassa.
Mitä huumoria paskassa on?

Venäjää pitää kritisoida, niin kuin muitakin. Se on selvä.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Suomalaisten olisi paljon helpompi vaatia muilta ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion periaatteiden noudattamista, jos kotipesässä olisi hoidettu ne asiat paremmin.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Jani Mäkelä: Perutele edes vähän, mitä ihmisoikeusasioita Suomessa pitäisi paremmin hoitaa.

Johan Lom

Aikoinaaan 70-luvun lopulla olin jenkeissä kesätöissä ja silloinen demokraattien joku nokkamiehistä esitti samantapaisen vertailevan lausunnon USA:n ihmisoikeuksista vastineeksi hallituksen antamaan Kuuban tilanteen tuomitsevaan julistukseen.

Kuubalaiset emigrantit USA:ssa raivostuivat moisesta, sillä heidän mukaan ihmisoikeustilanteesta Kuubassa ja USA:ssa ei voi puhua samana päivänä. Pitivät lausunnon antajaa täytenä idioottina.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Suomi on saanut melkoisen monta langettavaa päätöstä EU:n ihmisoikeustuomioistuimelta. Uutisoidaan hyvin paljon mm. vanhusten huonosta kohtelusta ja lasten mielivaltaisista huostaanotoista.

Täällä voidaan lisäksi tuomita ihmisiä oikeudessa totuuden puhumisesta - syyttäjät vaativat jopa vankeusrangaistuksia, tuomioistuimet tuomitsevat sakkoja. Ja tekijänoikeusrikos-korvaukset ovat kohtuuttomia.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Voisihan Jani Mäkelä ottaa esimerkiksi Hannu Salaman jumalanpilkkaoikeudenkäynnin. Sitähän voisi verrata ehkä tähän Venäjän caseen. Muutamia eroavaisuuksia siinä tietenkin olisi. Jumalanpilkka -oikeudenkäynti tapahtui 1966. Tuomio oli ehdollinen, 3 kk. Niin ja presidentti Kekkonen armahti Salaman vuonna 1968. No ehkä sitten Putin voi jälkikäteen nämä tyttöset armahtaa, mutta toki nuhteellisten saarnojen saattelemana. Kumma se vain on, että ydinasevallan sisäinen turvallisuus ja järjestys voi heilahtaa muutaman nuoren tytön sähläilyn takia. Olisikohan asia voitu hoitaa muutenkin vai haluttiinko tästä tehdä varoittava esimerkki muille venäläisille ? Toki tulee muistaa, että ei Putin näitä syytteitä nosta eikä kerkiä kaikkeen suuressa valtakunnassaan puuttumaan. Sen tekevät hänen taustallaan olevat poliitikot ja virkamiehet. Heillä kullakin lienee myös omat intressinsä.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Markku, on tuoreempiakin esimerkkejä. Tosin nyt ovat uskonnot vaihtuneet ja jotkut muut uskonnot kun kristinusko ovat "muita uskontoja tasa-arvoisempia".

Juha Ritvanen

Itse lähtisin siitä, että sen verran mitä olen lukenut Suomen omaa lakia, niin kellekään viranomaiselle ei ole asetttu minkäänlaisia moraalisia velvoitteita. Sanaa moraali ei löydy Suomen laeista (kuin eräässä tekijänoikeuslaissa, jos oikein muistan).
Vasta Euroopan Ihmisoikeussopimuksen tuomat muutokset ovat tuoneet tämän erittäin tärkeän sanan Suomen lakiin, mutta vasta muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana.

Kuitenkin näen, että käytäntö laahaa yhä siinä jopa tsaarinaikaisessa käsityksessä niin paljon että vallan 3-jaon perintö ei toimi kovin hyvin Suomessa, varsinkaan sen moraalin osalta. Se koskee myös osaltaan lainsäädäntövaltaa mutta varsinkin sekä toimeenpanovaltaa että tuomiovaltaa. Ainakin näillä kahdella viimeisellä on olemassa toisiaan vahvistavia linkkejä, johon normaalilla kansalaisella ei ole juurikaan sanottavaa eli vaikutusvaltaa - asioita kun ei oikein käsitellä julkisuudessa kovin hyvin. Heillä on oma kuppikuntansa (ihan niinkuin joka ainoassa työpaikassa), ja jos kyseenalaistat yhden niistä, joudut tekemisiin muidenkien sisäisten voimien (=alkukantaisten reviirien) kanssa, joilla pyritään vahvistamaan omaa saavutettua paikkaansa yhteiskunnassa. Saatat jopa saada henkilökohtaisia uhkauksia molemmilta näiltä viranomaisilta, mikäli kyseenalaistat heidän toimintaansa.

Tämä perustavanlaatuinen ongelma on edelleen olemassa ja hyvin pitkälle juurtunut etupäässä tuomiovallan ja toimeenpanovallan käyttäjien sisäisiin rakenteisiin. Jos kyseenalaistat jommankumman tai molempien toiminnan, joudut taistelemaan ihan yksin tuulimyllyjä vastaan - tukea ei heidän sisältää oikein löydy tähän hyvä veli -järjestelmään.
Ainoa todellinen vaikutustapa on valittaa EIT:hen, ja näyttää siltä, että edes silläkään ei ole kovin suurta vaikutusta miten jo lähes 100-vuotista historiaa näissä viranomaisissa voitaisiin muuttaa käytännössä. Itsepäiset valtion virkamiehet kun eivät tunnetusti muutu elämänsä aikana ("koska heillä on se valta päättää asioista vapaasti") huolimatta heitä kohtaan asetetuista paineista ja syytteistä.
Itse näkisin, että vain näiden vallankäytön voimien nykyaikaistaminen normaalille Länsi-Eurooppalaiselle tasolle voi tuoda muutoksen asioihin. Se käytännössä tarkoittaa, että sekä tuomiovallan että toimeenpanovallan koulutusjärjestelmää pitäisi muuttaa ehkä melko radikaalistikin.
Ainakin psykologian opintoja ja sen kautta kykyä ymmärtää ihmisiä yleensä pitäisi huomattavasti lisätä sekä näiden kriteereiden painottamista koulutusohjelmissa, jotta ko. päätöksiä tekevillä ihmisillä voisi olla edes jonkinlainen normaali käsitys ihmisistä ja meidän jokapäiväisistä elämästämme, myös heistä itsestään ihmisinä.
Toinen asia on, että Suomen viranomaiset hyväksyvät normaalin Eurooppalaisen vallan 3-jako-opin eivätkä ala kukin puolustamaan toisiaan ja jättämään asioita käsittelemättä, jos ne tarkoittavat näiden kahden viranomaisvallan sisäisiä ongelmia (mm. byrokratiaa), sekä että he alkavat noudattaa Suomen lainsäädäntövallan hyväksymiä sopimuksia kuten Euroopan Ihmisoikeussopimuksen.

Oliko riittävän selkeä seloste Sinulle?

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Et vastannut kysymykseen. Vastauksesti perusteella näyttää, että ihmisoikeudet ovat lähinnä tunnekysymys minusta tuntuu pohjalta. Minusta asialla on absuluuttisiakin perusteita, joskaan ne eivät täydellisinä toteudu, ei ilmeisesti missään. Mitä siis Suomessa pitää ihmisoikeuksien kannalta tehdä tai hoitaa nykyistä paremmin?

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Eivät ne toimenpiteet valtavaa mielikuvitusta vaadi.

Jos kerran lait eivät sellaisenaan kunnioita riittävän selvästi ihmisoikeuksia, lainsäädäntö pitää korjata. Ja jos viranomaisten käytännöt ja lain tulkinnat eivät kunnioita ihmisoikeuksia, joko käytännöt tai sitten viranomaiset pitää vaihtaa.

Petri Haapa

Kyllä minulla suomalaisena on oikeus vaatia muilta ihmisoikeuksien kunnioittamista, miettimättä sen paremmin kansainvälisiä suhteita tai kansainvälistä politiikkaa, kun en ole Suomen valtion virallinen edustaja, vaan ihan tavallinen yksityinen ihminen - suomalainen tosin;-)

Markku Kanniainen

Niin, tavallinen kansalainen saa ruikuttaa ihan miten sattuu huvittamaan, mutta ei ole suomalaisten poliitikkojen asia mennä kommentoimaan Venäjän tilannetta jos halutaan, että venäläiset eivät syvemmin kommentoi Suomen asioita. Toki venäläinen pyrkii tuomaan esiin omat geopoliittiset näkemyksensä mutta sillä ei ole paljoakaan tekemistä venäläisen yhteiskuntamallin tuputtamisesta. Siinä kun voi käydä niin hassusti, että Venäjä rupeaa oikeasti tuomaan Suomeen näkemyksiään siitä, kuinka suomalainen yhteiskunta tulee järjestää. Siitä kansallamme on mielestäni aivan tarpeeksi kokemusta viimeisen parin vuosisadan ajalta. Että eiköhän jätetä tämä venäläisille vittuilu poliittisella tasolla EU:lle, se on niitä harvoja asioita joissa savijaloilla seisova liittomme on hyödyllinen - jos on.

Petri Haapa

En kutsuisi paheksumista ruikuttamiseksi. Sinulla on tuo suomen kielen termien käyttö vähän hakusessa

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Jani Mäkelä: Olet taitava varsinaisen asian kiertäjä. Ei sinun vastauksistasi pääse kiinni mihinkään. Miksi latelet vain itsestään selviä latteuksia. Eikö sinulla ole omaa mielipidettä?

Käyttäjän AkiPulli kuva
Aki Pulli

Pussy Riotin tutkintavankeus on jopa Venäjän oloissa aika outo laintulkinta, sillä a) perustuslain mukaan kirkko ja valtio on erotettu toisistaan ja siten kirkossa tehtävät uskonnollisia ihmisiä mahdollisesti loukkaavat teot eivät ole rikoslain alaisia ja b) mistä asti tanssiminen ja laulaminen on huliganismia (joka rikoslain pykälä, josta Pussy Riotin jäseniä syytetään) kun omaisuutta ei vaurioitettu eikä haittaa aiheutettu millekään.

Mitä tytöt tekivät, oli laulu ja tanssi sellaisessa kirkon osassa, joka tavallisesti naisilta kielletty. Kauhea rikos!!! Jos olisivat ylistäneet Putinia tuskin mitään olisi tapahtunut, mutta kun eivät ylistäneet, häkki heilahti.

Petri Haapa

Kirosin ääneen, kun kuulin uutisista, miten lukashenkamaisesti Venäjä on hoitanut tämän Pussy Riot insidenssin

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

STT
"Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut kansalaisjärjestöjä kurittavan lain. Kiistelty laki määrittelee ulkomailta rahaa saavat järjestöt ulkomaisiksi toimijoiksi, mikä hankaloittaa niiden toimintaa. Uusi määrittely viittaa vakoiluun vieraan vallan laskuun.
Järjestöt joutuvat entistä tarkempaan syyniin muun muassa saamansa rahoituksen osalta. Aktivistit pelkäävät kriittisten järjestöjen leimautumista."

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Erinomainen kannanotto, kiitos tästä.

Keijo Koponen

Putin ei tule koskaan luopumaan vallasta vapaaehtoisesti. Yksinkertaisesti siitä syystä, että hän pelkää joutuvansa siihen samaan häkkiin jossa Pussy Riotin tytöt nyt istuvat.

Petri Haapa

Keskiaikaisten itsevaltijaiden dilemma jatkuu nykyisin vielä Venäjälläkin.

Johan Lom

Pussy Riotin tyttöjen kanssa samassa häkissä istuminen voisi toisaalta olla ihan tavoiteltavaa.

Petri Haapa

Enpä usko, että Putin kovin pitkään haluaa Pussy Riotin tyttöjen leluna olla.

Vilho Juntunen

Venäjällä henkivät taantumuksen tuulet? Päinvastoin nykyään
Venäjällä on havaittavissa edistyksen tuulet jotka johtavat
uuteen vapaampaan kapitalismin jälkeiseen (postcapitalism)
aikaan mikä on selvästi muotoutumassa.

Markku Kanniainen

Eikös joku profeettakin ennustanut viime vuosisadan alussa, että Venäjältä puhaltaa tulevaisuudessa yhteisöllisyyden ja vapauden tuuli(tms), joka tulee muuttamaan koko maailman parempaan suuntaan. Ja eritteli vielä, että kyse ei ole kommunismista. Onkohan Putin Jeesuksen reinkarnaatio? Jäämme jännityksellä odottamaan.

Keijo Koponen

Kerro Vilho, kun Venäjän "edistyksellisyyttä" noin ihailet, että pitäisikö Suomessa olla samanlainen hallinto kuin Venäjällä? Siis jos Presidentti Niinistöä tai Kataisen hallituksen politiikkaa arvostelelisi niin joutuisi häkkiin istumaan.

Johan Lom

Todennäköisesti hän vastaaa sinulle, että saahan Venäjällä kritisoida Niinistön ja Kataisen politiikkaa aivan vapaasti.

Vilho Juntunen

Johan Lom! Niinhän minä teenkin.

Keijo Räävi

Horodovskin näytösoikeudenkäynti, Politkovskajan murha ja tämä punk-tyttöjen vangitseminen ovat vain seurausta Venäjän paluusta stalinismin aikaan vaikka kuinka yritetään muuta väittää.

Presidentti Niinistö valittiin pressaksi tuomaan jämäkkyyttä ulkopolitiikkaan ja lopettamaan turha nöyristely Venäjän edessä. Näyttää jopa siltä, että on siirrytty Halostakin enemmän Putinin taskuun.

Jos Suomi ei liity NATO:on lähivuosina niin Venäjän uhka alkaa tulla entistä ilmeisemmäksi.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Suunnilleen noin minäkin asian näen. Jos Niinistö todella olisi edustanut itsenäistä Suomea, ei hänen olisi tarvinnut sen kummemmin Makaroville kuin Putinillekaan vakuutella, ettei Suomi ole Natoon liittymässä. Sillä kohdin lausumaksi olisi riittänyt Natoa mainitsemasta, että Suom itse päättää ulkopolitiikastaan, asevoimiensa kehittämisestä liittoutumisesta tai liittoutumattomuudesta. Siinä olisi ollut jotain ryhtiä. Nyt Venäjälle oikein toitotettiin, että nodatamme ainakin niiltä osin ulkopolitiikassa Venäjän linjauksia.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Venäjän edistyksellisyys riippuu täysin siitä, mihin vertaa. Jos vertailukohtana ovat neuvostajat, edistystä on tapahtunut, mutta jo Jeltsinin Venäjällä kansalaisvapaudet olivat nykyistä paremmat. On siis tapahtunut sekä edistystä että taantumaa, Nyt kuitenkin taantuma sanelee tahdin.

Olli Pusa

Ollaan siis palaamassa neuvostoaikaan. Talouden mekanismit ovat vain hieman muuttuneet toimivammiksi.

Vilho Juntunen

Olli Pusa! Elämme nykyään prekommunismin aikoja. Välivaiheena
tulee olemaan postkapitalismiin kuuluva sosialismi, you know.

Olli Pusa

Vilho. Nyt ollaan palaamassa Neuvostoliittoon. Eikös se ollut kommunismin puhtain esimerkki maailmassa? Näinhän Suomessakin väitettiin. Vai onko jutut kääntyneet ylösalaisin (kun takki ei ole).

Uudessa Neuvostoliitossa talous ei kuitenkaan ole kommunistinen vaan jonkinlainen kapitalismin irvikuva. Mutta vanha kommunistinen hirmuhallinto pystytettynä kapitalismia enemmän apinoivalla taloudella onkin oikeaa kommunismia?

Alkaa mennä tuo kommunismin ihanuuden puolustaminen aika monimutkaiseksi?

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Vilho Juntunen kirjoitti:
"Elämme nykyään prekommunismin aikoja. Välivaiheena
tulee olemaan postkapitalismiin kuuluva sosialismi, you know."

Vilho.
Marx, Engels, ja Lenin teoksineen ovat jääneet levynä veivaamaan päähäsi.
Venäjällä ei ole prekommunismia hitustakaan, eikä postkapitalistista sosialismia tule koskaan - siitä lähes kaiken omistavat oligarkit takuuvarmasti pitävät huolen, ja heihin bulvaanien kautta kuuluu myös Putin. Lisäksi hän suvereenisti hallinnoi valtiovaltaa, ja siitä on hyvin lyhyt matka yksinvaltaan.

Vai kuvitteletko, että ihminen luopuu perusominaisuuksiinsa kuuluvasta raadollisesta ahneudesta ja vallanhalusta. Ne eivät kadonneet edes neuvostoihmisestä 70 vuoden koulutuksella, vaan pidettiin vain piilossa.

Vaikka ilmoittaudutkin laitavasemmistolaiseksi ja insinööriksikin, niin kuinka ikäiselläsi sivistystaso on sellainen, että heittelet toisten kirjoituksiin eri foorumeilla vain "älä räävi" "älä kirjoita sontaa" ja vastaavaa?
Vainko sen vuoksi, että argumentit loppuivat ja ei ole enää mitään asiaa?

Vilho Juntunen

Älä sinäkään vanha mies yhtään räävi. Terveisiä tohtori Kiminkiselle.

Olli Pusa

Tuohon taantumukselliseen henkeen kun vielä lisäät Putinin puheet siitä, että Neuvostoliiton hajoaminen oli viime vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi. Sehän on sama kuin kääntäen ilmaistu:
Viron, Latvian, Liettuan, Ukrainan... itsenäistyminen oli viime vuosisadan suurin geopolittinen katasrotfi.

Siihen vielä päälle mieletön asevarustelu, niin käsillä onkin Neuvostoliiton uudelleen syntyminen. Nyt on vain yritetty saada talouselämä hieman tehokkaammaksi, kun se ei neuvostoliitossa jaksanut tukea suurvaltahaaveita ja imperialisimia.

Mikä on johtopäätöksesi asiasta Viljo? Pitäisikö Suomen pikaisesti hakea Naton jäsenyyttä?

Vilho Juntunen

Neuvostoliittoa ei tule enää ikinä mutta Venäjällä tulee
varmasti YHTEISÖLIITTO. Se on vielä parempi sananakin kuin
kunnioittamamme NL. COMMUNITY UNION.

Olli Pusa

Onko siis tuolla "yhteisöliitolla" Neuvostoliiton rajat kuten Putin tosiasiassa esittää lausahduksessaan?

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Pikaisuuteen en osaa vastata, mutta Naton jäsenyys katkaisisi poliittisen napanuoran Neuvostoaikaan ja todennäköisesti ensi hämmennyksen jälkeen rauhoittaisi tilannetta nykyisestä. Ei Natoon liittyneille entisille Neuvostotasavalloille jäsenyydestä mitään haittaa ole ollut. Ei olisi Suomellekaan.

Olli Pusa
Veikko Vitikainen

Tänä päivänä Natoasia on suomen kannalta paras mahdollinen, eli natoyhteensopivuus ilman jäsenyyttä. Veikkaisin kyllä että vaikka suomi Natoon liittyisikin, niin ei siitä haittaa olisi. Mutta liian suuri riski olisi siinä, että Suomessa Nato järjestäisi laajempia sotaharjoituksia. Se olisi mielestäni veren kaivamista nenästä. Toki nato tuskin tällaiseen ryhtyisikään. Ja sitäpaitsi Venäjällä on natoon tällä hetkellä tiiviimmät suhteet kuin Suomella.

Olli Pusa

Eikös Natossa se, mitä joukkoja tai aseita tai harjoitukwsia maan alueella rauhanaikana on, ole maan oma asia? Eihän Suomi todellisuudessa Natolta maajoukkoja odota. Riittäisi, että saisi tarvittaessa moderneja aeita ja lentokoneita ym. Niiden lennättäminen Suomeen ei kauaa veisi.

Ossi Onni

"Ei olisi Suomellekaan."

Paasikivi olisi tuosta eri mieltä. Nato-jäsenenä päästäisiin ainakin mukaan Viron tapaan sotaretkille ilman YK:n mandaattia. Ja oltaisiin mukavasti sotilasliitossa naapurissa sijaitsevaa ydinasevaltaa vastaan. Syyriaankin voitaisiin pudottaa samat 1800 tonnia uraania, mikä pudotettiin Irakiin. Taisi kuolla 1 miljoona ihmistä, vaikka diktaattori tarjoitui eroamaan sodan välttämiseksi. Mitä tulee Jeltsiniin, niin hän möi Venäjän luonnonvarat puolella puupennillä yksityisille oligarkeille. Eläkkeet jäivät maksamatta ja taas kuoli muutama miljoona.

Sääliksi käy köyhiä kansoja. Toisella puolella vaanii diktatuuri, toisella kahelit.

Olli Pusa

Eikös suomalaisia ole nytkin erilaisissa hankkeissa mukana ilman Natoakin? Ja taas monet Nato-maat kieltäytyivät on lähettämästä joukkoja Irakiin, joten sekin on ilmeisesti maan itsensä päätettävissä.

Tuo naapuri on jättänyt kummallisesti Viron rauhaan. Viimeksi yritti sekaantua Viron asioihin pronssisoturiepisodissa. Liityisikö naapurin rauhallisuus Viron jäsenyyteen Natossa?

R. Tyyne Kuusela

" Tuohon taantumukselliseen henkeen kun vielä lisäät Putinin puheet siitä, että Neuvostoliiton hajoaminen oli viime vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi. Sehän on sama kuin kääntäen ilmaistu:

Viron, Latvian, Liettuan, Ukrainan... itsenäistyminen oli viime vuosisadan suurin geopolittinen katasrotfi. "

Tuo "geopoliittinen katastrofi" oli Putinilta kieltämättä harhamöläytys.

Veikko Vitikainen

Venäjän ja Entisen Neuvostoliiton historiaan on aina kuulunut kansan kahlitseminen digtatuurisella tavalla. Täydellisen Demogratian toteutuminen tuollaisessa jättiläivaltiossa on liki mahdoton ajatus. Putin on todennäköisesti tällä hetkellä maailman rikkain mies. Hän on onnistunut ryöväämään monien oligarkien omaisuuden ns. demograattista valtaa käyttämällä. Toki röyhkeimmät oligargit onnistuivat varastamaan entisen Neuvostoliiton omaisuutta valtavia määriä, mutta se johtuu siitä että Neuvostoliiton siirtyessä kapitalistiseen järjestelmään, ei ollut minkäänlaisia valvontaelimiä jotka olisivat voineet tämän estää. Eli kakun jakoivat entisen Neuvostoliiton valtaapitävät komissaarit Pormestarit ym. puoluetoverit, kansa jäi ilman inflaation syödessä heidän pienimmätkin säästönsä. Ja sen takia tänä päivänä tilanne alkaa siellä olla jo aika vaarallinen.

Veikko Vitikainen

Venäjällä ja Kiinalla on tällä hetkellä omat intresit pitää terroristi Assad vallassa, koska he haluavat pitää vaikutusvaltansa Lähi-idässä.
Nyt vaan käy sillä tavalla että valankumous siellä tulee päättymään Assadin tappioon. Ja sen jälkeen Venäjällä eikä Kiinalla ole asiaa Syyrian maaperälle, Eikä koko lähi-itään. Muuta kuin Iranin kautta. Ja sieltäkin he aikanaan joutuvat poistumaan häntä koipien välissä. Tai sitten siellä kytee kolmannen maailmansodan siemen.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Putin allekirjoitti siis,- ja samalla vahvisti tuon lain, jolla ainoa tarkoitus on estää hänen vastaiset protestit.

Tuo liitettynä noiden punk-tyttöjen vangitsemisena pitämiseen on asia, johon Suomen pitäisi reagoida.

Sauli Niinistön (kok) pitäisi tuomita Putinin lain vahvistus,- ja tyttöjen vangitseminen mahdollisimman kovin sanoin.

Ensinnäkin viisumivapaudesta Niinistön pitäisi sanoa, ettei sitä tule niinkauan kuin nuo kaksi asiaa ovat voimassa,- ja senkin jälkeen on selvitettäviä asioita.

Niinistön (kok) pitäisi sanoa, että Venäjä heikentää teoillaan koko ajan Suomen, sekä muun Euroopan suhteita Venäjään.

Niinistön pitäisi todeta, että Eu:n on asetettava pakotteita tuollaiselle barbaarivaltiolle, jolle demokratia on pelkkä sumuverho. jolla se yrittää harhauttaa muita maita.

No, Niinistö on Venäjän nuoleskelussa aikaisempisen presidenttien tason alapuolella.

Nahjus, mikä nahjus.

..Ei toivoakaan, mutta vaalien alla oli niin pullea ja suu oli suurella...

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Näyttää siltä, ettei Venäjän johdolla ole uskallusta ei taitoa eikä halua yrittääkään hallita maata demokraattisemmin. Valvonnan tiukentaminen ja kenojen koventaminen kuitenkin johtaa vastareaktioon ja sitä kautta lisätiukennuksien kierteeseen. Tie diktatuuriin sen kuin levenee.

Vilho Juntunen

Alkaapa Viljo Heinosen puheet vaikuttaa Väinö Tannerilta. Kaikkihan
me tiedämme nyt mihin se "sosialidemokratia" johti.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Looginen seuraus olisi tietysti se, jos Suomi ymmärtäisi edes kerran olla tiukka, ja panna Putin tiukalle.

Seuraus suurellakin todennäköisyydellä on se, että Putin ajetaan kansan voimin vielä nurin,- ja silloin Suomen kanta muistettaisiin, samoin, kuin muistetaan presidentti Koiviston täydellinen epäonnistuminen Viron vapautumisen yhteydessä.

Nyt vaihtoehtoisesti myönteisessä mielessä.

Vilho Juntunen sanoi hiirellä peruuttelemalla hyvin mielestäni, kun hän totesi: "Päinvastoin, Venäjällä puhaltavat avoimemmat tuulet." Jotenkin noin....

Aivan oikein. Tuo punk-tyttöjen tempaus,- ja aivan varmasti Putinin lain allekirjoittamisesta huolimatta, Venäjällä Putinin- vastainen toiminta ei kuole, vaan vahvistuu.

Oletan, että Vilho tarkoitti Venäjällä toimivia oppositiovoimia puhuessaan Venäjän vapaammista tuulista.

Olli Pusa

"Alkaapa Viljo Heinosen puheet vaikuttaa Väinö Tannerilta. Kaikkihan
me tiedämme nyt mihin se "sosialidemokratia" johti."

Eikös se johtanut siihen, että Neuvostoliitto ei miehittänyt Suomea ja Suomi säilyi itsenäisenä.

Vilho Juntunen

21.7.2012 08:50 Viljo Heinonen
"En minä vain tiedä. Sakoilla tuskin selviäisi. Kauhiasti minua pelottaa, tuleekohan tästä porttikielto Venäjälle. Se on kokonaan toinen juttu, olenko sinne koskaan menossakaan."

Älä perkele mene sinne koskaan tai sinut muilutetaan heti Suomen rajalle lapualaistyyliin.

Vilho Juntunen

Onko se niin, että minä aina saan sanoa sen viimeisen sanan.

Käyttäjän jakpaju kuva
Jouko Paju

Venäjä ei ole palamassa Neuvostoliittoon, vaan siellä on pienen piirin
kesken jaettu koko kansallisomaisuus ja luonnonvarat, kyse on siis mitä räikeimmästä riistokapitalismista.

Olli Pusa

Eikös se ollut samanlaista Neuvostoliitonkin aikaan? Silloin vain samat tyypit hallitsivat omaisuuksia kuin nytkin, mutta se tapahtui muodollisesti valtion nimissä.

Jussi Nättinen

Verrataanpa Venäjää ja USA:a.

1. USA harjoittaa kansanmurhaa ja käy sotia rajojensa ulkopuolella, Venäjä ei.
2. USA:ssa on voimassa kuolemantuomio, Venäjällä ei.
3. USA teloittaa suhteessa väkimäärään enemmän ihmisiä kuin Kiina.
4. USA:ssa on suhteessa väkimäärään enemmän vankeja kuin missään toisessa maailman valtiossa.
5. USA ylläpitää kansainvälistä kidutuskeskusten järjestelmää, joista Guantanamo on yksi.
6. USA:n lainsäädäntö antaa viranomaisille oikeuden vangita ihmisiä vaikka vuosikausiksi ilman oikeudenkäyntiä. Venäjällä ei tällaista lainsäädäntöä ole.
7. USA on sanoutunut irti kansainvälisiä sotarikoksia koskevasta lainsäädännöstä. USA antaa sotilailleen valtakirjan tehdä sotarikoksia ilman rangaistuksia.

Ylläolevien seikkojen perusteella on helppo sanoa, että Venäjä on moraalisesti paljon USA:n yläpuolella.

Johan Lom

"1. USA harjoittaa kansanmurhaa ja käy sotia rajojensa ulkopuolella, Venäjä ei."

Venäjä siirtää rajansa niin, että kansanmurha tapahtuu sen alueella, mm. Tshetsheniassa. Yritys oli hyvä Georgiankin kohdalla. Jos maa on liian kaukana, se tukee kansanmurhaa harjottavaa hallitusta, kuten Syyriassa.
USA liittolaisineen pyrkii estämään kansanmurhat, mm. Syyriassa.

"2. USA:ssa on voimassa kuolemantuomio, Venäjällä ei."

Niin, kun hankalat ihmiset tapetaan ilman tuomioita, kuten Anna Politkovskaja.

"3. USA teloittaa suhteessa väkimäärään enemmän ihmisiä kuin Kiina."

Tuo ei pidä paikkaansa.

"4. USA:ssa on suhteessa väkimäärään enemmän vankeja kuin missään toisessa maailman valtiossa."

Esimerkiksi Pohjois-Koreassa koko maan väestö on vankina.

"5. USA ylläpitää kansainvälistä kidutuskeskusten järjestelmää, joista Guantanamo on yksi."

Guantanamon olosuhteista tiedätään aika tarkkaan ja kansainväliset tarkastajat ovat siellä vierailleet. Ei merkittävää huomauttamista.

"6. USA:n lainsäädäntö antaa viranomaisille oikeuden vangita ihmisiä vaikka vuosikausiksi ilman oikeudenkäyntiä. Venäjällä ei tällaista lainsäädäntöä ole."

Siellä vangitaan siis muuten vain punkkarityttöjä?

"7. USA on sanoutunut irti kansainvälisiä sotarikoksia koskevasta lainsäädännöstä. USA antaa sotilailleen valtakirjan tehdä sotarikoksia ilman rangaistuksia."

Ei pidä paikkaansa. Irakin vankiloiden vartijat tuomittiin pitkiin vankeusrangaistuksiin vankien epäasiallissta kohtelusta. Venäjän vankiloiden kohtelusta nyt monikaan ei pääse tietämään mitään eikä Venäjä ole sen myötämielisempi Haagin sotatuomioistuimelle.

Juha Ritvanen

@Johan,

Vähän liian nationalistista (ja kovin republikaanistyylistä) valehtelua jutussasi... (mikä ei ole mikään yllätys)

http://en.wikipedia.org/wiki/American_Service-Memb...

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2009/0213/p0...

http://www.cfr.org/international-criminal-courts-a...

USA:lla on siis käsittääkseni edelleen "oikeus" hyökätä Hollantiin ja vapauttaa USA:n kansalaisia sotilaallisin keinoin, jos USA:n kansalainen joutuisi ICC:n syyttämäksi.

PS. Kehitäpä hieman kommentointitaitoasi muutakin kuin ala-arvoiseksi kapea-alaiseksi republikaani/demokraatti -väittelyksi.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Tuollaisilla vertailuilla yleensä haetaan oikeutusta samoihin rikoksiin ja todistellaan, ettei täällä ole asiat aivan niin pahasti kuin tuolla. Rikokset ja epäoikeudenmukaisuudet pitää tuomita riippumatta, missä niitä ilmenee ja vertailematta mihinkään.

Olli Pusa

Tuossa vertailussa Venäjä jää aivan jälkeen siitä, mihin sen saavutukset riittävät. Venäjällä sentään ilmeisesti KGB (seuraaja) räjäytti kerrostaloja omassa maassa ja tappoi satoja kansalaisia, jotta saisi syyn hyökätä Tsetseniaan. Toki ansioita ei voi siksi antaa virallisemmin, kun tutkinta lopetettiin kun jäljet alkoivat johtaa sylttytehtaalle.

Tsetseniassa Venäjä tappoi niin paljon siviilejäkin, että se voi aivan perustellusti kilpailla USA:n kanssa.

Ja Venäjä johtaa ylivoimaisesti USA:ta poliittisista syistä tapettujen toimittajien määrässä. Sanoisin, että Venäjän johto tässä asiassa on selvä.

Vilho Juntunen

Kyllähän tuon rosvovaltion touhut pitäisi lopettaa. Miten se pitää
lopettaa ja Obamaa ja hallinnon natseja opettaa siinäpä pulma.

Olli Pusa
Käyttäjän jakpaju kuva
Jouko Paju

Venäjällä ei ole toimivaa oikeuslaitosta, ei toimivaa kansanedustuslaitosta, ei toimittajien tai muidenkaan kansalaisten
sananvapautta, viranomaiset ja liike-elämä täysin korruptoituneet.
Jos ihminen murhataan se jää 100% selvittämättä. Täysin villi itä siis.

Vilho Juntunen

Nyt kyllä Paju yrittää syöttää meille pajunköyttä. Pidähän Joksa itselläsi köytesi.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Miksi sen pitäisi olla laitonta?

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Olen ihmisten johdattelua / aivopesua vastaan. Ihmisten tulisi saada muodostaa itsenäisesti mielipiteensä kustakin asiasta, eikä sosiaalisen paineen avulla painosteta ihmisiä olemaan asioista tiettyä mieltä. Suomessa on samanlainen aivopesuilmapiiri monikulttuurisuuteen ja homouteen liittyen."

Jos ihmisten pitää saada muodostaa mielipiteensä itsenäisesti ilman ulkoista painostusta, niin silloin myöskin homojen pitää saada vapaasti ilmaista, että homous on hyväksyttävää. Ensiksi puhuit "tyrkytyksestä" ja nyt jo "johdattelusta" ja "aivopesusta" joten ajattelusi vaikuttaa lievästi sanottuna sekavalta. Suomessa ei muuten ketään tuomita vankilaan tai sakkoihin sillä perusteella, että nämä esim. sanovat mielipiteitään monikulttuurisuudesta tai homoudesta. Tosiasioiden neutraali kertominen homoista ei muuten ole mitään painostusta tai vastaavaa.

"Propaganda on tietoa, jota levitetään tarkoituksena muokata kohteen mielipidettä. Propaganda saattaa olla valheellista tai tosipohjaista, mutta on usein yksipuolista ja saattaa valaista asiaa ainoastaan propagandan tuottajalle hyödyllisistä puolista."

Itse asiassa harvoin missään aidosti sananvapautta kunnioittavassa maassa edes propaganda voidaan loogisesti määritellä niin haitalliseksi, että siitä pitäisi tehdä laitonta. Pitää myös muistaa, että ollaan väärällä tiellä, jos jokin instituutio saa itse mielivaltaisesti määritellä mikä on "propagandaa" ja mikä ei, koska tällainen tie johtaa väistämättä toisinajattelijoiden vainoon. "Propaganda" on uhkaavan kuuloinen sana ja sen takia totalitaristisissa valtioissa toisinajattelijoiden vainoa yritetäänkin säälittävän läpinäkyvästi puolustella "propagandan" hävittämisellä.

Homouden normaaliutta pitää muuten julistaa sen takia, että homous on normaalia ja on olemassa esim. Venäjän kaltaisia valtioita joissa syrjitään seksuaalivähemmistöjä törkeällä tavalla.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Homous on yhden ihmisryhmän biologinen ominaisuus, ei hyvä, eikä paha, ei edistyksellistä eikä taantumuksellista. Sen sijaan suvaitsevaisuus osoittaa suurempaa ymmärtämystä kaikkia kohtaan ihonväristä, sukupuolesta ja sen suuntauksista, uskonnosta ja mistään muustakaan riippumatta.

Juha Ritvanen

@Jani,

Erittäin suuri ongelma on, että kaikki nationalistiset puolueet - kuten esim. Perussuomalaiset - haluavat silti lisää näitä viranomaisia todellisuudessa. Te ette todellisuudessa halua muuttaa mitään muuta kuin, että teidän ajamillenne arvoille (rasistisuus ja sen lisääminen mm. kansan kiihottamisen sallimisella) löytyisi lisää kannattajia, jos teillä olisi valta päättää lain tulkinnoista.
En ole koskaan lukenut yhtäkään viestiä nationalistikannattajilta, jossa vaadittaisiin ihmiselämän ja kulttuurituntemisen lisäämistä käytännössä.
Sen sijaan, kaikki nationalistiset puolueet ajavat arvoja, jotka edistävät vain ja ainoastaan heidän kapeita arvojaan. Euroopan ja maailmanlaajuisilla ihmisoikeuksilla on hyvin vähän sijaa niillä arvoilla, joita te edustatte.

Silti katsoisin, että Euroopan Ihmisoikeusjulistus on maailman paras mitä ihmiskunta on tähän mennessä pystynyt kehittämään.

Matti Jalagin

Se on Euroopan ihmisoikeussopimus ja sen pohjalta on mm. Suomen Perustuslaki vuodelta 2000 säädetty.

Mutta miksi sitä ei Suomessa noudateta, on peruskysymys.

R. Tyyne Kuusela

Käsi sydämelle: suhtausdutko yhtä "vapaamielisesti" drag-showhun aiheesta "Lesboskitso-puoskarimadame-Tarja ja Tuhnu-Pena" Saarijärven kirkossa ilman seurakunnan lupaa?

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Olen uskonnoton, joten seuraisin tuollaista tapahtumaa sivusta, joskin melkoisella mielenkiinnolla. Jos ryhmä tunkeutuisi kirkkoon keneltäkään lupaa kysymättä, olisi se selvä ja tuomittava rikos. Jos taas ryhmä päästetään esiintymään kirkkoon, pitäisi seurakunnan ja yleisön ennakkoon jo tietää mitä on tulossa. Jos esiintyminen rikkoisi sukupuolisiveellisyyttä, varmaankin se menisi rikoksen puolelle. Raja lienee sinä, ettei strippariesitys ole kirkossa suotavaa. Ravintoloissa se käy, mutta ei joka paikassa, ei esimerkiksi lounasravintolassa, ellei sellaista ole juuri sitä varten perustettu.

R. Tyyne Kuusela

Kirkko sen hälyn ainakin minun tietääkseni nostikin, ja se koskee Pyssy Riotin aivan tiettyä esitystä tietyssä paikassa. Kirkolla on taas jokin erikoisasema laissa, mutta valitettavasti Vapaa-ajattelijat ovat hävittäneet keskustelupalstansa, jonne tuollaiset tiedot oli tapana tallentaa.

Olli Pusa

Jos tuollainen tapahtuisi ilman kirkon lupaa, tietenkään se ei olisi hyväksyttävää. Kirkko voisi vaatia korvausta tilojensa käytöstä. Ja jos tilat on otettu luvatta käyttöön, kyllä joku siitä Suomessa sakkoja mätkisi.

Voisivathan Tarja ja Pena nostaa asiasta kunnianloukkaussyytteen, jolloin selvitettäisiin oikeudessa onko performanssissa esitetty perättömiä loukkaavia kannanottoja. Siitäkin taitaisi olla mahdollista saada sakkoja.

Mutta vuosikausiksi vankilaan noin vain?

Markku Nieminen

Itse muistan hyvin kun SDP:läinen pääministeri kalevi "joulupukki" sorsa kielsi englantilaista Sex Pistols bändiä tulemasta Suomeen, tuskin olisi päässyt myöskään sosialistien johtamaan Neuvostoliittoon.

Kirjoittaja haluaa tässä, aivan oikein, alleviivata sitä että kaikki sossut ja ylipäätään vasemmistolaiset ovat pelkkiä kieltolakeja ajavia varkaita.

Se "joulupukki" tuli siitä kun sossut jakoivat hövelisti suomalaisen työkansan hiellä tienaamia rahoja kaikenmaailman sosialistisille internaateille ja Afrikan gebardisuikille. Olivathan ne verikouraiset kansan varat varastaneet diktaattorit toki arvoiltaan aivan samanlaisia tovereita kuin suomi-vastineensakin, ei silti.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Jos joku tässä maassa holhoaa, niin se on Kansallinen Kokoomus.
Sille ei riitä edes holhoaminen, vaan se varastaa vielä holhottavien rahatkin.

Joilla ei rahaa ole ryöstettäväksi, Kansallinen Kokoomus jättää holhoamatta.

Viittaan vanhus,- ja vammaispalvelujen yksityistämisvimmaan, joka on suurta voittoa tuottavaa omistajilleen, mutta ennätyksellisen kallista kuluttajilleen.

Sivulle estävät silmälaput kuuluvat ravihevosille. Markku Nieminen voi riisua ne pois.

Markku Nieminen

"kanallinen" kokoomus = SDP toisella nimellä ja naamoilla.
Samasta puusta, samaa pa**aa.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Pitkään tässä blogikeskustelussa oltiinkin asialinjalla muutamaa välihuutoa lukun ottamatta. Nyt näköjään menee puolueiden mössimiseksi. Siitä ei ole rakennusaineeksi mihinkään.

Markku Nieminen

Ööö, mikä sitten oli väärin?

kalevi sorsa ei ole SDPläinen?

kalevi sorsa ei estänyt Sex Pistolsia tulemasta Suomeen?

Sex Pistols ei myöskään esiintynyt Edistyksellisten voimien johtamassa Neuvostoliitossa?

Sun ikäinen tietää kyllä nämä asiat.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Niin, Viljo Heinonen, minä olen tottunut antamaan samalla mitalla, mutta asillisen totuudellisesti takaisin.

Ja, yksi musiikillisesti köyhä sex pistols on minulle yhtä tyhjän kanssa, eikä käy holhomiskeskustelun argumentiksi millään tavalla.

Vanhuksien varallisuuden riistäminen minua riepoo,- ja siinä holhotaan ensisijaisesti vanhusten lompakoita, ja vasta sitten b-luokan hoitoa vanhuksille.

Vilho Juntunen

Heinonen!
Väinö Tanner oli työväen luokan petturi ja fasisti.
Ottaisit mieluummin oppi-isäksesi Yrjö Kallisen.
Hän oli sentään MIES(huom. isot kirjaimet).

Markku Nieminen

"Musiikillisesti köyhä" Sex Pistols ja arvattavasta musiikillisesti äärimmäisen arvokas "pussy riot" vai mikä se oli :D

SDP tietää myös mikä on musiikillisesti arvokasta ja mitä Sinä haluat kuunnella jajos et haluakaan niin kuuntelet kuitenkin kun muuta ei ole.

Tämä tyry edustaa kyllä hyvin SDP arvoja, en kiistä.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Kiitos valaisevasta Venäjän tilannekuvauksesta.

Artturi Noitalahti
Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Putinin tukena tässä Pussy Riotin tapauksessa on ollut Venäjän ortodoksinen kirkko, joka vaatii naisille ankaria rangaistuksia. En ihmettelisi, vaikka lopulta saisivat sen seitsemän vuoden tuomion, joka huliganismista on mahdollista antaa.

Toimituksen poiminnat