veehoo Tarkoitus on levittää ajatuksiani muiden luettavaksi ja tiedostettavaksi.

Veroparatiiseista velkaratkaisu

Maailman rikkaimmat ovat piilottaneet ainakin 21 biljoonaa dollaria, eli noin 17 biljoonaa euroa, veroparatiiseihin vuoden 2010 loppuun mennessä. Luku ilmenee tänään julkaistusta tutkimuksesta, josta kertoi BBC. Kansainvälisen Tax Justice Network -tutkijaverkoston teettämän tutkimuksen teki konsulttiyhtiö McKinseyn entinen pääekonomisti James Henry.

Veroparatiiseihin siirretyillä varoilla ratkaistaisiin Euroopan velkakriisi monta kertaa. Yksi biljoona on tuhat miljardia. Suomen valtion budjetti on noin 50 miljardia, joten 21 biljoonalla Suomen valtion menot olisi katettu 400 vuoden ajalta. http://yle.fi/uutiset/veroparatiiseihin_piilotettu_yli_21_biljoonaa_doll...

 

Tutkimusaineistona ovat kansainvälisen järjestelypankin BIS:in, kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n, Maailmanpankin ja eri maiden hallitusten tiedot pankkeihin talletetuista varoista. Siihen ei sisälly muuta omaisuutta.

21 biljoonaa dollaria on varovainen arvio. Todellinen määrä voi olla jopa 32 biljoonaa dollaria. Henryn mukaan ökyrikkaat siirtävät varojaan ympäri maailmaa yksityisten pankkien, lakimiesten, kirjanpitäjien ja sijoitusyritysten avulla.

Brittiläinen The Guardian -sanomalehti laski verkkosivuillaan, että mikäli rikkaat saisivat 21 biljoonan sijoitukselleen vaatimatonta 3 prosentin tuoton ja tuota tuottoa verotettaisiin 30 prosentilla, siitä kertyisi vuodessa 189 miljardia dollaria.

Jo osa piilotetuista varoista riittäisi ratkaisemaan Euroopan nykyisen velkakriisin. Euroopan kriisirahastojen varojen yhteismärä on nyt noin 700 miljardia euroa. Jos vaikka puolet noista piilovaroista saataisiin siirrettyä lähtömaihinsa ja niistä kerättyä asiaan kuuluvat verot, kriisi olisi kerralla hoidettu.

Espanja osalta kriisi paisuu ja uhkaa laajentua myös julkiselle sektorille. Kaakkois-Espanjassa sijaitseva Murcian itsehallintoalue ilmoitti sunnuntaina harkitsevansa talousavun pyytämistä Espanjan valtiolta, jotta alue selviäisi kaikista veloistaan. http://yle.fi/uutiset/espanjan_pankkikriisi_uhkaa_laajeta_myos_julkisell...

Talousavun harkitsemisesta kertoi sunnuntaina Murcian aluehallituksen puheenjohtaja Ramón Luis Valcárcel paikallisessa sanomalehdessä. Hän arvioi, että pyydettävä summa on noin 200 - 300 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa, että Espanjalle luvatusta 100 miljardin tuesta pikkusiivu on jo menossa yhteen maakuntaan Mitä vielä onkaan paljastumatta.

 

Tässä tilanteessa varojen palauttaminen ei riitä. Samalla pitää laatia tiukat ehdot, ettei mahdollisesti saatavbia varoja käytetä vain velkojen suoraan maksuun ja uuden lisävelan panttina. Varat pitää ohjata todelliseen kriirahastoon, josta niitä jaetaan harkinnan jälkeen niin, että kunkin velkamaan talouden perusta tervehtyy.

 

Tähän kaikkeen tarvitaan vähintäöänkin EU:n laajuiinen yhtenäinen pankkilainsäädäntö, joka ensinnäkin palauttaa kadotetut pääomat lähtömaahansa estää irtopääoman siirrot veropparatiisista toiseen veroparatiisista toiseen. Ongelmana on, että edes EU:n laajuinen lainsäädäntö suoraan voi puuttua muiden maiden talouslainsäädäntöön eli EU:n lisäksi tarvitaan kansainvälinen sopimus rahan liikeiden valvonnasta. Rahojen makuuttamisesta veroparatiiseista eivät hyödy edes ökyrikkaat, sillä niissä varat ovat vain säilössä poissa reaalitaloudesta. Luulisi, että omaisuuden kartuttaminen talouselämää piristämällä ja tuotantoa lisäämällä, kiinostaisi myös tosivarakkaita. Näin vain ei ole. Heille riittää pääomien laiska makuuttaminen oletetussa turvasatamassa, kunhan vain mikään valtio ei pääse niihin kiinni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

ulf fallenius

Raha menee sinne missä pienin verotus,eihän Eu maissakaan sama verotus.Tyhmä Suomi auttaa tukipaketeilla maita jolla on huomattavasti pienempi verotus kuin meillä ja kaikken lisäksi sekään ei ole kokonais totuus vaan apupakettit menee suoraan Saksan ja Ranskan pankeille ja sitten kuin he ovat saaneet rahansa niin voivat jättää euron ja tukimaat jäävät oman onnensa nojaan.Urpilainen ja Katainen täysin Saksan vallassa eivätkä ymmärrä lopputulosta.Merkel on maailman paras peluri ja kerää rahaa omille pankkeille taitavasti tosin Saksa on suurin maksajaa mutta omalle maalle sekin raha menee kierrätyksen kautta.Suomen hyöty eurosta on maksaa takauksia ja yleensäkin olla maksaja Saksan ja Ranskan metkuille.Tästä voimme kittää hallituspuolueita ja kaksi maailman tyhmintä ministeriä.

Petri Virtanen

Demareiden hellimä verotuksen kiristäminen ei ole mikään ratkaisu nykyiseen velkaongelmaan. Siihen tepsivät ainoastaan menoleikkaukset ja velkojen helpotukset.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Viljo Heinonen tarttui olennaiseen.

Maailma on tilanteessa, jossa sen tartuttava veroparatiisi-ongelmaan jollain tavalla.

Nuo rahaparatiisit ovat niitä kasvottomiksi väitettyjä markkinavoimia, jotka säätelevät korkoja itselleen edullisiksi,- ja kansallisvaltioille epäedullisiksi.

Jokaisessa maassa on myös konservatiivipuolueita, jotka ovat eräänlaisia kummisetiä näille veroparatiiseille.

Suomessa sellaista edustaa kokoomus,- ja rkp kaksi mainitakseni.

Myös suomalaisten raharikkaiden rahoja on piilotettuna veroparatiiseihin, jotka samalla ovat maailman valtavimmat, rikollisten rahanpesu-paikat.

Petri Virtanen

Paljonko Markku luulet verokertymän kasvavan Kreikan kaltaisessa valtiossa, jossa tulevaisuuden näkymät ovat mitä ovat? Siellä saa nostaa kaikki verot vaikka 100%iin, niin silti verokertymä ei kasva.

Kansainvälisiä pääomaliikkeitä ei pystytä enää koskaan valjastamaan sosiaalidemokraattisten tulonjakoautomaattien liekaan. Siitä pitää globaali talous ja eri alueiden kilpailu raaka-aineista ja pääomista huolen.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Korjatkaa jos olen väärässä, mutta muistaakseni EU'n agendalla on juuri veroparatiisiongelman hoitaminen. Tuon tyyppiset asiathan eivät voi ikinä korjaantuakaan ilman laajaa ja yhtäaikaista sääntöjen muutosta riittävän monen maan toimesta. Tosin, enpä ole juuri kuullut konkreettisista toimista asian korjaamiseksi.

Jussi Jääskeläinen

Etkä tule kuulemaankaan, koska EU päättäjillä on ns. oma lehmä ojassa. Asiaa voi verrata vaalilupaukseen, jota ei ole koskaan ollutkaan tarkoitus toteuttaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Hän arvioi, että pyydettävä summa on noin 200 - 300 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa, että Espanjalle luvattu 100 miljardin tuki on vain kolmasosa yhden maakunnan tarpeista. Mitä vielä onkaan paljastumatta."

Joko uutisessa on numerot pahasti virheellisiä tai maakuntaan pyydetty summa on 0,3-0,5 prosenttia tuosta jo myönnetystä tuesta. Eli huomioidaan nyt kuitenkin se, että miljoona on vain tuhannesosa miljardista...

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Joo tuli pilkkuvirhe. Pitää oikaista myös blogiin.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Yritin kyllä painottaa, ettei velkojen haltuun oton jälkeenkään ole varaa ilmaiseen varojen jakoon. Tuota kyllä ihmettelen, että tuosta vaan perusteetta väitetään, että "demarit ottaisivat heti seuraavana vuonna 10 miljardia uutta velkaa."

Muistellaanpa vähän menneitä. Eikös se ollut Lipposen demarivetoinen hallitus, joka ennen nykyistä lamaa maksoi Suomen valtion velkoja, eikä sen vuoksi menestynyt vaaleissa. Valtaan tuli Kepujohtoinen Vanhasen hallitus ja siitä se velkaralli alkoi. Elvytyksen nimissä verohelpotuksia suunnattiin varakkaille. Siinä sivussa rapautettiin valtion tulopohja.

Pekka Järvinen

Pitäisi kannustaa ilmiantajia - veroparatiiseissa toimivia työntekijöitä pitäisi kannustaa vaikkapa palkkiota vastaan vuotamaan veronkiertäjien nimiä verottajalle.

Eri asia ovat he jotka vaihtavat kansalaisuuttaan ja eivät palaa enää kotimaahansa. Kaiketi jos ranskalainen muuttaa Suomeen, ranskalainen verottaja ei liene oikeutettu verottamaan häntä Suomen verottajan päälle. Mutta mites tehdään kun kyseessä on joku jalkapalloilija Monacossa?

Olli Pusa

Tuossa veroparatiisiuutisessa voi olla myös yksi selitys sille, miksi velkaan perustuvaa finanssikuplaa pidetään väkisin pystyssä velkaa lisäämällä ja lisäämällä. Jos kupla puhkeaisi, koko finanssimarkkina joutuisi kaaokseen ja suuret omaisuudet siellä tuhoutuisi.

Veronkiertäjien rahat veroparatiiseissa lienevät pääaasiassa finanssiomaisuudessa, juuri siinä muodossa joka kärsisi eniten finanssikuplan puhjetessa käsiin. Siksi veroparatiiseissa olevien varojen omistajilla on kaikkein eniten hävittävää kuplan puhjetessa.

Ehkäpä siksi kuplaa pidetään pystyssä, mutta tietenkin rehellisten veronmaksajien rahoilla. Kuplan puhjetessa hekin kärisivät, mutta vielä enemmän veroparatiisikeinottelijat. Loputtomasti kuplaa ei voida ylläpitää, joten jää nähtäväksi kuinka se räjäytetään ja kenen silmille.

On ihan selvä, ettei tällaista veroparatiisihuijausta sallittaisi, jollei maailman päättäjät olisi jollakin tavalla sekaantuneet tähän asiaan. Asiaan sekaantuneet päättäjät estävät veroparatiisien lopettamisen.

Jorma Kassinen

Siellähän ne ovat kaikkien päättäjien rahat;
Poliitikkojen, yritysjohtajien, mediamoguleiden, pääomasijoittajien, suuryritysten, öljyntuottajamaiden ja mafian.

Miksi päättäjät haluaisivat omat varansa tuhota?

Tuo on sellainen ydin mihin suomalaiset eivät pääse ikinä tekemään päätöksiä.
Liian köyhiä olemme niihin pöytiin.

Me olemme kyllä maksupöydässä kunniavieraana.

Jorma Kassinen

"Asiaan sekaantuneet päättäjät estävät veroparatiisien lopettamisen."

Siellähän se valta on missä rahatkin.
Ja tuonne se Suomenkin valtionomaisuus ja eläkevarat takavarikoidaan.

Varmasti sitä ehkä jokunen sosiaalidemokraateista huomaa mitä on tullut tehtyä.
Mutta se on nyt vähän myöhäistä jo.

Hyödyllisiä hölmöjä ei tarvita enää mihinkään.
Lipponenkin voi kirjoitella muistelmia vaan.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Pusan huoli veroparatiiseista on oikea.

Onneksi EU'n painostuksesta veroparatiiseihin on jo saatu selkeitä muutoksia parempaan:

http://www.spiegel.de/international/business/bye-b...

Veroparatiisien poistaminen on meidän eurooppalaisten etu ja meidän tuleekin antaa Pusan lailla täysi tukemme EU'lle tuohonkin positiiviseen hankkeeseen, jota Brysselistä käsin meidän eduksemme johdetaan.

Olli Pusa

EU:n painostus kohdistuu lähinnä eurooppalaisiin veroparatiiseisihin: Sveitsi, Luxenburg,... Kohteisiin ei taida kuulua edes kanaalin saaret. Maailmassa riittää kyllä veroparatiiseja muualla. Ja kyllä niihin eurooppalaistenkin rahat kelpaa.

Eurooppalaisissa veroparatiiseissa on EU:n kannalta se piirre, että sinne voivat raahata rahojaan jopa aika tavallisestkin ihmiset. Suuret rahat voivat kyllä käyttää helposti kauempanakin olevia veroparatiiseja.

Enemmän pohdituttaa se, että onko Euroopan veroparatiisijahdissa oikeammin kysymys siitä, että ylempi keskiluokkakin on opettelemassa tosirikkaiden tavoille ja se pitää lopettaa.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Pusa.
"Enemmän pohdituttaa se, että onko Euroopan veroparatiisijahdissa oikeammin kysymys siitä, että ylempi keskiluokkakin on opettelemassa tosirikkaiden tavoille ja se pitää lopettaa."

Tiedän aika hyvin Belgiasta ja siellä kyllä useillakin pienyrittäjillä on firma itse asiassa rekisteröity Luxemburgiin verojen optimoinnin takia. Tämä on tavallista jopa tavallisten työntekijöiden parissa. Palkkaverotus on Belgiassa suhteettoman kova jopa pienehköillä 5000 EUR/kk tuloilla, joista maksetaan kunnallisveroineen yli 50% veroa. On tavallista että työntekijä myy oman työnsä firman kautta ja aika usein se firma on Luxemburgiin rekisteröity.

Ylempi keskiluokka ja varakkaat ovat Luxemburgia käyttäneet iät ajat.

Kanaalisaaret saataisiin EU'n veroparatiisijahdin piiriin ainoastaan UK'n yhteistyöllä, joka ei ole oikein onnistunut. Toivottavsti UK'kin tulee pian euromaiden joukkoon jolloin yhtenäiset intressit voimistuisivat. Sveitsi saatiin transparenttiuden osalta linjaan, muutoinhan ei Luxemburg olisikaan suostunut vastaavaan.

Kokoluokaltaan Luxemburg on ylivoimainen veroparatiisien joukossa. Mielenkiintoista on huomioida esim Luxembourgin eläkerahastojen olevan maailman toiseksi suurimmat Yhdysvaltojen jälkeen. Ja luulenpa että osa omistakin eläkkeistämme tulee Luxemburgilaisten rahastojen kautta. Mihin asti rajoituksia kannattaa tai on mahdollista vetää on hyvä kysymys, jota luotan Brysselin päättäjiemme miettivän.

Olli Pusa

Hyvä analyysi.

"Toivottavsti UK'kin tulee pian euromaiden joukkoon jolloin yhtenäiset intressit voimistuisivat."

Tuota kyllä vahvasti epäilen.

"Mihin asti rajoituksia kannattaa tai on mahdollista vetää on hyvä kysymys, jota luotan Brysselin päättäjiemme miettivän."

Luotan, että sitä on jo pitkäänkin pohdittu. Eri asia on kenen näkökulmast?. Eli kenen taskussa päättäjät lopulta ovat? Kuten aikaisemmin totesin, tällaista julkista kusetusta ei olisi voitu pitää pystyssä, jollei päättäjät jotenkin olisi asiassa mukana.

USA:sta on varmaan virrannut paljon rahaa veroparatiiseihin. Mutta niitä ei juuri taida olla USA:n alueella (tästä en kyllä ole varma), vaan veroparatiisit ovat muualla. Ehkä EU:n ponnistelut voi katsoa samankaltaisiksi. Ei veroparatiiseja omalla alueella. Se nostaa kynnystä niiden käyttämiseen ja silloin veroparatiisit jäävät vain tosi rikkaille.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tätä on mielenkiintoista pohtia. Mikäli raha menettäisi arvonsa tai arvoaan, niin arvon menetyksessä vaikutus lienee kaikille yhteneväinen (oletetaan kaikille rahoille sama vaikutus). Toisaalta mikäli menettää vähästä, niin on jatkossa vähemmän myös käyttää. Paljon menetetystä on vielä jatkossa paljon käyttää. Mielestäni köyhemmän asema heikkenee. Mikäli arvo menee kokonaan, niin varallisuus (talot,autot,metsät jne.) säilyy, mutta niiden rahallista arvoa on vaikea määrittää . Kysymyhän on nettovarallisuuden menettämisestä, sillä ethän voi menettää sitä mitä et omista. Mitä velkaiset menettävät? Häviääkö velkavankeus? Palataanko orjatalouteen (lienee kyllä käytössä nytkin).

Nykyajan innostus esim. kiinteistöveron nostoihin selittynee paljolti juuri tällä.

Muokkaus: Tämä meni tähän väliin, vaikka vastasin Ollin aikaisempaan kommenttiin. Tietotekniikka on ihmeellistä.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Suomessa asiaan sekaantujien puolue on kokoomus,- joita puolue suojelee.
Myös rkp.

Vasemmisto eivät ole asiaan sekaantuneita, eivätkä niiden äänestjät/kannattajat.

Myös perussuomalaisissa on paljon asiaan sekaantuneita. Piilo-oikeistolainen puolue kun on.

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Pusalta paras lukemani arvio veroparatiisirahoista.

Jorma Kassinen

"Heille riittää pääomien laiska makuuttaminen oletetussa turvasatamassa, kunhan vain mikään valtio ei pääse niihin kiinni."

Ehkä odottelevat ostopaikkoja?
21 000 miljardilla saa aika paljon omaisuutta romahtaneesta euroopasta.
Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät tässäkin lamassa.
Minä luulen että noita rahoja on kyllä paljonkin sijoitettuina valtioden velkapapereihin.

"Veroparatiiseihin siirretyillä varoilla ratkaistaisiin Euroopan velkakriisi monta kertaa."

Mutta kun ne eivät ole valtioiden rahoja vaan yritysten ja yksityshenkilöiden.
Se on tämä omistusaspekti ollut aina vähän hankala demareille.

"Luulisi, että omaisuuden kartuttaminen talouselämää piristämällä ja tuotantoa lisäämällä, kiinostaisi myös tosivarakkaita. "

Kyllä se taitaa kiinnostaakin. Kiinassa, Intiassa, Brasialisassa ja Afrikassa.

Kyllä siellä varmasti on isot kasat valtiovelkaankin sijoittajia verosaarilla.
Kukahan Suomen velat omistaa?
Vai tiedetäänkö sitä edes?

Käyttäjän veehoo kuva
Viljo Heinonen

Kyllä ne ovat valtioiden ja kuntienkin rahoja siltä osin, kun niistä ovat verot ja muut yhteiskunnalliset maksut maksamatta.

Jorma Kassinen

"Kyllä ne ovat valtioiden ja kuntienkin rahoja siltä osin, kun niistä ovat verot ja muut yhteiskunnalliset maksut maksamatta."

No mutta eihän niistä ole mitään maksuja maksamatta.
Yritykset on laillisesti perustettu, hallintarekisterin kautta voi täysin laillisesti ja (ikuisesti tai ainakin niin kauan kuin RKP on hallituksessa) nostaa pääomatulot suoraan lailliseen veroparatiisiyhtiöön.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Erinomaista, että huomasit myös tämän järisyttävän uutisen veroparatiisivarojen huikeista sijoituksista. Kirjoitin asiasta myös omassa blogissani http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/112073-...
Veroparatiisit ovat nykyisen rahatalousjärjestelmän huutavimpia epäkohtia ja vääryyksiä. Siihen olisi Olli Rehnin & Co puututtava aivan ensimmäiseksi. Nämä Kreikan ja Espanjan tukipaketit kenties ratkeaisvat saman tien. Mutta banksterit haraavat vastaan sen kuin ehtivät.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Uutisissa juuri kerrottiin ensimmäisenä, että Espanjan tukitoimet eivät ole rauhoittaneet markkinoita.

Kun tiedämme, että veroparatiisit ovat olennainen osa markkinavoimia, josta Espanjaakin tuetaan niin......?

Ongelma ei ole Espanja juuri tässä tilassa, vaan ongelmapesäkkeet ovat markkinat, eli veroparatiisit.

Kun Kreikasta on paennut rahaa,- ja Espanjassa sitä juuri tapahtuu....

Minne ne pakenevat?

Ne pakenevat markkinoiden, eli veroparatiisien haltuun.

Jos maailma toimisi viisaasti, se ottaisi markkinavoimat haltuun välittömästi.
Ensin se vaatisi, että maailman valtioissa ei äänestettäisi konservatiivisia oikeistopoliitikoita valtaan.
Ne ovat talouden syöpä.

ulf fallenius

Veroparatiiseja tulee aina olemaan jos ne lopetetaan Eurooppassa niin maitahan riittää minne voi perustaa uusia.Nämä nyt on näitten demareitten päiväunia jotka ei koskaan toteudu.Se mikä on aivan varmaa maailmassa on se että harmaa talous,huumekauppa,petokset,ilotyttökauppa ja niin edlleen niinkuin veroparatiisit jossain päin maailmaa jatkuu aina onhan monet näistä mainituista jopa tuhansia vuosia harrastettuja rikoksia ja mikään ei ole auttanut että ongelmat poistuisi.Olisi kyllä parempi että Suomessakin keskityttäisiin olennaisiin asioihin ei päiväuniin.

Toimituksen poiminnat